US Open golf: krijgen we weer een "Massacre at Winged Foot"?

  Tiger Woods schat de golfbaan van Winged Foot heel hoog in.

  Vanaf vandaag strijden de beste golfers op de golfbaan van Winged Foot, in de buurt van New York, op de US Open, de tweede major van 2020. Zal de golfbaan weer de hoofdrol opeisen? En wat kunnen de twee Belgen?

  De golfbaan van Winged Foot boezemt de golfers angst in. "Het is samen met Oakmont (VS) en Carnoustie (Schotland) in de top 3 qua moeilijkheidsgraad", zegt Tiger Woods. "En dan hoef je niets speciaals aan de baan te doen."

   

  Woods weet waarover hij spreekt. In 2006, de laatste keer dat de US Open in Winged Foot werd gespeeld, haalde Woods voor het eerst het slotweekend van een major niet.

   

  Winged Foot kan golfers pijn doen, dat bewees het "Massacre at Winged Foot" in 1974. Het ontlokte Jack Nicklaus de beroemde uitspraak over Winged Foot: "De laatste 18 holes zijn echt moeilijk."

   

  Hale Irwin had "genoeg" aan een score van +7 om de US Open te winnen. Sindsdien had geen enkele winnaar op de US Open een "hogere" score. Slechts 2 spelers zijn er ooit in geslaagd om op de US Open in Winged Foot een score onder par af te leveren.

  De inzinking van Phil Mickelson in Winged Foot in 2006

  Winged Foot en de US Open zorgen ook nog altijd voor nachtmerries bij Phil Mickelson. De nu 50-jarige Amerikaan had in 2006 dé kans om de US Open te winnen in Winged Foot.

   

  Hij had op de laatste hole par nodig voor de zege, maar hij maakte er een potje van. Mickelson raakte onder meer de takken van een boom en moest een double bogey op zijn scorekaart schrijven en weg was de zege voor Mickelson. De Australiër Geoff Ogilvy bedankte en won zijn enige major.

   

  "Ik ben nog altijd in shock dat ik dat gedaan heb. Ik kan het nog altijd niet geloven. Ik ben een idoot", stamelde Mickelson. Het was 1 van zijn 6 (!) tweede plaatsen op de US Open, de enige major die hij nog niet kon winnen.

  Majordebuut voor Detry, 1e major als vader voor Pieters

  En dan zijn er nog de twee Belgen die meedoen aan de US Open. Thomas Detry maakt zijn debuut in een major. Detry is nummer 80 op de wereldranglijst en dat is hoog zonder deelnames aan een major.

   

  Detry is in Europa met 8 toptienplaatsen een van de meest regelmatige golfers van de afgelopen 12 maanden, maar helaas voor de 27-jarige Belg jaagt hij nog altijd op zijn eerste individuele overwinning op het hoogste niveau.

   

  Hij is alvast op zijn hoede voor Winged Foot. "Birdies liggen hier niet voor het grijpen, dus geen bogeys slaan wordt de strategie. Winged Foot wordt een test voor elk aspect van ons spel en zeker onze mentale weerbaarheid", zegt Detry.

   

  Hij legt uit waarom: "De lange en smalle fairways worden begrensd door zware rough aan de zijkant. En de kleine greens zijn heel complex en zijn omringd door heel wat bunkers. Precisie zal nodig zijn."

  Winged Foot wordt een test voor elk aspect van ons spel en zeker onze mentale weerbaarheid.

  Thomas Detry

  Thomas Pieters heeft na een mindere periode het goeie ritme weer te pakken en put extra motivatie uit het vaderschap. Pieters werd deze zomer voor de eerste keer vader en kwam heel goed uit zijn vaderschapsverlof.


  Dochter Florence geeft hem blijkbaar rust op de baan en dat was zichtbaar in Wales, waar Pieters 2 toernooien speelde. Met een derde en een vijftiende plaats tankte hij vertrouwen. Hopelijk lukt het Pieters nu wel om de cut te halen op de US Open, daar slaagde hij in 2017 en 2019 niet in.