Mulder voor Eredivisie-start: "Ajax opnieuw favoriet, nu al Robben-effect in Groningen"

  Kan Arjen Robben bij zijn comeback opnieuw de Nederlandse voetbalharten veroveren?

  Vanavond trekt het voetbalseizoen zich bij onze noorderburen op gang. Kan een hertekend Ajax opnieuw kampioen spelen of steekt PSV met zijn nieuwe coach stokken in de Amsterdamse wielen? En wat mogen we verwachten van de comeback van Arjen Robben? Wij vroegen het aan Youri Mulder.

  Ajax zonder Ziyech en Van de Beek? "De vervangers zijn veelbelovend"

  In de Jupiler Pro League heeft het voetbalcircus zich al een tijdje op gang getrokken, maar vanavond gaan ze ook bij onze noorderburen van start met de competitie. Wij vroegen aan Youri Mulder om zijn licht te laten schijnen over het komende seizoen in de Eredivisie.


  Onder de titelpretendenten wordt er vooral gekeken naar kampioen Ajax. De Amsterdammers zagen met Hakim Ziyech, Donny van de Beek en Joël Veltman dan wel enkele sterkhouders vertrekken, toch zijn er na een goede voorbereidingsperiode weinig twijfels bij de recordkampioen. 


  "Er is weinig scepsis: ze zijn opnieuw favoriet. Ze hebben quasi al hun oefenwedstrijden gewonnen en dat tegen meestal gerenommeerde tegenstanders. Zo wonnen ze bijvoorbeeld van Salzburg, Hertha Berlijn en Frankfurt."


  "Voor de vertrokken spelers hebben ze bovendien ook aardige vervangers aangetrokken. Uit de Deense competitie haalden ze Mohammed Kudus en in Brazilië vonden ze bij São Paulo rechtsbuiten Antony. Die maakten al een goede indruk en zijn beiden toch zeer veelbelovend."

  Donny van de Beek verliet Ajax voor Manchester United.

  "Nieuwe PSV-coach wil 'vollgasfussball' brengen"

  Onder Ajax worden wellicht opnieuw PSV, AZ en Feyenoord de uitdagers. PSV wilt zich komende jaar herlanceren en rekent daarvoor op de nieuwe coach Roger Schmidt.

   

  "Bij PSV zijn ze een beetje de Red Bull-tour aan het opgaan. Tegenwoordig zien we dat clubs uit heel Europa Red Bull-trainers aantrekken, trainers uit de 'school' van Leipzig en Salzburg. PSV heeft met Roger Schmidt er nu zo eentje."


  "Enkele jaren geleden werd Ajax weggespeeld door Salzburg, toen Schmidt er coach was. Schmidt is een type Klopp die vollgasfussball wilt brengen. Het is afwachten, maar als hij slaagt in zijn opzet kan PSV een interessante uitdager zijn."

  Schmidt zit al sinds maart bij PSV, maar kon er door corona nog niet op de bank zitten.

  "Terugkeer Robben is geweldig voor Groningen"

  Een van de opvallendste verhalen uit het Nederlandse voetbal is de terugkeer van Arjen Robben. De legende van Oranje en Bayern München keert na een sabbatjaar terug naar zijn jeugdclub Groningen.

   

  "Het is erg apart want hij heeft een jaar niet gevoetbald. Je ziet het wel vaker dat spelers op het einde van hun carrière terugkeren naar hun oude club, maar na een sabbatjaar is toch zeldzaam."


  "Hij geeft toch ook een fitte en gedreven indruk. Hij scoorde ook al eens in een oefenwedstrijd. Het is vooral ook geweldig voor de club Groningen. Zo kregen ze er op Instagram dankzij Robben al duizenden volgers bij. Het heeft dus wel al zijn effect gehad."

  Robben staat in Groningen voor een stevige uitdaging.

  "Nederlands elftal is minder volwassen dan we dachten"

  Minder blijdschap was er afgelopen maandag in de Nations League. Oranje verloor met 0-1 van Italië en acteerde slapjes. Is interim-coach Lodeweges gebuisd voor zijn examen?

   

  "Eigenlijk wel. We dachten allemaal dat het Nederlandse team stilaan volwassen was geworden, met jongens als Van Dijk, Wijnaldum en Depay die op het veld een groot deel van de coaching konden overnemen. Maar tegen Italië kwam dat helemaal niet van de grond."

   

  "Het vertrek van Koeman heeft getoond dat Oranje toch nog steeds een coach nodig heeft met autoriteit, eentje die een wedstrijd kan veranderen. Zowel Lodeweges als de ploeg zelf heeft daar maandag in gefaald. Er zat een soort lethargie in het elftal."

   

  Met het EK in het vooruitzicht moet Nederland dan ook dringend op zoek naar een nieuwe coach, dat weet ook Mulder. "Ik kijk daarvoor in de richting van oude bekenden als Van Gaal of Van Marwijk. Van Gaal is iemand die duidelijk een ploeg naar zijn hand kan zetten en duidelijke handvaten geeft aan een ploeg. Dat heeft dit elftal nodig."

  Het vertrek van Koeman toont zich bij Oranje.