Ga naar de inhoud

Rustdag staat in het teken van coronatesten: "Het wordt een nerveus gedoe"

 ma 7 september 2020 13:44

Het is geen rustdag zoals we die kennen in de Tour de France. De traditionele persconferenties zitten in een ander jasje door de coronamaatregelen en vooral de nieuwe testronde loert mee over de schouders van de renners. "Ik zou niet in de schoenen van de renners en ploegen willen staan", zegt radioreporter Carl Berteele.

"Normaal maken we zondagavond de afspraken: wie geeft waar een persconferentie en in welke hotels gaan we langs? Maar dat is nu allemaal weggevallen", schetst Carl Berteele, een van onze mannen op de motor in deze Tour.

 

"De meeste ploegen organiseren vandaag een videomoment. Je moet de persman dan contacteren en dan krijg je een link waarop je kunt inbellen."

 

"Voor het eerst in 28 jaar heb ik een rustdag zonder afspraken met renners of ploegen. Maar je zit wel voortdurend met dezelfde vraag: vertrekken we morgen met alle renners? Het is hinken op twee gedachten."

 

"Gisteren werden de stafleden getest, vandaag de renners. Normaal zou dat rond het middaguur afgelopen moet zijn, waardoor iedereen rond 17u toch de resultaten zou moeten kennen."

 

"Maar de Tourdirectie zal pas dinsdagochtend communiceren. Dat doet men om bij een positieve test nog een tweede test te kunnen uitvoeren, om een vals positief geval uit te sluiten. Er is dus ruimte gemaakt voor een extra test."

Voor het eerst in 28 jaar heb ik een rustdag zonder afspraken met renners of ploegen. Maar je zit wel voortdurend met dezelfde vraag: vertrekken we morgen met alle renners?

Radioreporter Carl Berteele

"Het is geen fijne ervaring"

"Het wordt dus een nerveus gedoe vandaag", weet onze radioreporter. "Ik zou niet in de schoenen van de renners en ploegen willen staan."

 

"Als je positief test en weggestuurd wordt, dan weegt dat natuurlijk door. Ik weet niet hoe daar op zal worden gereageerd."

 

"We maken dit voor het eerst met z'n allen mee, maar het is geen fijne ervaring."

"Het is bijna ondenkbaar dat er geen positieve gevallen zouden zijn"

"De 650 à 700 stalen worden in Parijs onderzocht", vult radiocommentator Christophe Vandegoor aan. 

 

"Het is bijna ondenkbaar dat er geen positieve gevallen zouden zijn. En bij twee gevallen per ploegbubbel moet dat team naar huis."

 

"Maar wat gebeurt er als een positieve renner zich perfect gezond voelt? Of het zover komt, is dan een politieke beslissing, want hoe groot is de druk van het ministerie van Volksgezondheid?"

 

"De mogelijke invloed van de talrijke fans in de Pyreneeën zal nog niet zichtbaar zijn in deze testronde, want de incubatieperiode is nog te kort."