Lawrence kreeg koersmicrobe te pakken als soigneur Oliver: "Waarom wou hij het uur weten?"

  " "

  Lawrence (l) en de 2 jaar oudere Oliver rechts in hun eerste jaar samen in de koers.

  Lawrence Naesen was gisteren te gast in Vive le Vélo. Sinds dit jaar is hij bij AG2R ploegmaat van broer Oliver, die de Tour rijdt. De 2 komen goed overeen, getuige de liefkozing "lelijkaard" van Oliver in een videogesprek vanuit de Tour. Lawrence kreeg de koersmicrobe te pakken als soigneur van zijn broer, maar dat kende een moeilijk begin.

  Lawrence is 27, Oliver 29. De jongste schudde het hoofd, toen hij hoorde dat Oliver pas 101e in het klassement staat op bijna een uur van de gele trui. "Normaal gezien is hij goed op dit moment. Hij is een type coureur dat een heel seizoen lang op hetzelfde niveau is met af en toe een uitschieter. Maar de Tour is nog 15 dagen, wie weet rijdt hij een van de komende dagen prijs."

   

  De 2 broers horen elkaar elke dag, al is dat niet altijd telefonisch. Gisteren zagen ze elkaar ook bij de videocall. "Waar zat jij de hele dag?", wilde Lawrence weten. "Ik was met Tim Declercq en Jasper Stuyven aan het knokken voor de top 100-plaatsen", grapte Oliver. "Ik dacht er wel aan om mee te gaan in de ontsnapping, maar die mannen vertrokken à la pedale (volle bak, red) op een stuk bergop. Ik heb nog geprobeerd, maar ben er niet bijgeraakt."

   

  Vandaag in rit 7 wil hij wel nog eens zijn ding doen, dat mag hij af en toe in deze Tour, die hij zoals steeds voornamelijk in dienst van Romain Bardet rijdt. "Ik rijd de Tour toch ook in ecomodus, voor die schaarse kansen en de koersen nadien." Waarna hij zijn broer uitwuifde: "Ciao, lelijkaard."

  Oliver Naesen tegen zijn broer Lawrence: "Ciao, lelijkaard"

  Soigneur Lawrence: "Stond aan verkeerde kant om Oli bidon te geven"

  Lawrence vertelde aan Karl Vannieuwkerke ook hoe hij de koersmicrobe te pakken kreeg. Zijn broer speelde daar een grote rol in: "Toen ik 19 was, 20 worden, had ik zoals elke topstudent aan de hogeschool heel veel tijd na mijn les. Ik ben dan maar een beetje beginnen te fietsen. Ik gebruikte daarvoor de 2e fiets van mijn broer."

   

  "In de week fietste ik wat met vrienden, in het weekend ging ik met Oli naar de koers om een beetje zijn soigneur te spelen. Dat liep in het begin niet echt top. Normaal staat een soigneur aan de rechterkant om drinken aan te geven, ik stond links. Oli kwaad op mij, crisis thuis."

   

  Lawrence moest nog veel leren: "Een paar koersen later bij een beloftekoers in Puivelde was Oli mee in de kopgroep. Op een gegeven moment tikte hij op zijn horloge in mijn richting. Ik had geen verstand van koers en vroeg me in godsnaam af waarom hij het uur wou weten. "Kwart voor 4", riep ik hem. Maar hij wou natuurlijk gewoon het tijdsverschil kennen." Hilariteit alom aan tafel bij Laura Verdonschot en Eddy Planckaert.

   

  "Ik ben pas het jaar nadien beginnen te koersen als derdejaarsbelofte in de ploeg met Oli. Het is een droom van beiden dat we van met de fiets rijden onze job hebben kunnen maken en dat we dat nu ook samen kunnen doen in dezelfde ploeg. Als broers is dat leuk."

  Waarom moest Oliver in godsnaam het uur weten toen hij in de kopgroep zat?

  Lawrence had in het begin geen verstand van koersen

  Oliver gaat bij zijn broer trainen in Ardennen

  De broers kunnen elkaar helpen. Zo woont Lawrence momenteel in La Gleize, in het hartje van de Ardense klassiekers. Oliver komt dan bij hem logeren om te trainen. Ze hebben daar ook een trainingsgroepje met een paar van de Parelvissers. "Greg Van Avermaet heeft daar ook een huis, op 2 km van mij."