Ga naar de inhoud

Nederlandse turncoaches weer aan de slag: "Met onafhankelijke waarneming"

Turnster Sanne Wevers en haar vader Vincent op de Spelen in Rio.

De Nederlandse gymnastiekbond zet haar topsportprogramma op een centrale plek voort. Dat betekent dat coaches Vincent Wevers en Gerben Wiersma, eerder op non-actief gezet, de draad weer kunnen opnemen.

Wevers en Wiersma waren eerder op non-actief gezet na de vele getuigenissen over geestelijk en fysiek misbruik in het vrouwenturnen. Wevers traint onder meer de Nederlandse olympisch kampioene Sanne Wevers, zijn dochter.


De turnsters uit de nationale selectie kunnen vijf dagen per week terecht in Nijmegen en mogen daar trainen bij hun eigen trainers.Ook de vier trainers die bij clubs in Nederland turnsters uit de nationale selectie trainen, kunnen op de centrale plek in Nijmegen hun pupillen weer gaan trainen.


“Het bestuur wil dat er centraal wordt getraind, dat er onafhankelijke waarneming is, de mentale begeleiding wordt geïntensiveerd en dat een cultuurverandering versneld wordt ingezet”, zegt technisch directeur Mark Meijer. 

Ook in Belgische turnwereld kwamen verschillende verhalen over geestelijk en fysiek misbruik naar boven. Een onafhankelijke onderzoekscommissie gaat de getuigenissen tegen het licht houden.

Meer over de problemen in Nederland