"Victor Campenaerts zal ontgoocheld zijn met zilver of brons op het EK"

  Victor Campenaerts en Jasper De Plus rijden de tijdrit bij de profs.

  Bondscoach Rik Verbrugghe.

  0 / 0

  Morgen begint het EK wielrennen in Plouay (Fra) met de tijdritten in alle categorieën. Met Victor Campenaerts heeft ons land bij de profs een medaillekandidaat. Bondscoach Rik Verbrugghe verwacht veel van hem. "Met zilver of brons zal hij ontgoocheld zijn."

  "Heuvelachtige parcours ligt Campenaerts"

  Donderdag finishte Campenaerts nog als tweede in het BK tegen de klok na Wout van Aert, die op het EK in Plouay één van de vele afwezigen is door de moeilijke ligging op de nieuwe wielerkalender.

   

  "Het BK winnen is dit seizoen misschien wel moeilijker dan de Europese titel pakken", zei Campenaerts donderdag. Dat beaamt bondscoach Rik Verbrugghe:  "Het BK was dit jaar van een hoger niveau. En Victor had maar dertig seconden achterstand op Wout. Dan mag je op dit EK wel met ambitie starten, denk ik."

   

  "Er is op een kampioenschap maar één plek die telt. Dat was op het BK zo, en ook op dit Europees kampioenschap is dat het geval. Enkel de titel telt. Victor moet kunnen strijden voor het podium, maar finisht hij uiteindelijk als tweede of derde, dan zal hij toch ontgoocheld zijn."

   

  Campenaerts verkende gisteren het parcous in Plouay en was achteraf een tevreden man. "Het heuvelachtige parcours past hem perfect", zegt de bondscoach nog. "En Victor kan zowel een lange tijdrit als deze opdracht van 25 kilometer aan. Dat maakt weinig uit."

  Het BK winnen is dit seizoen misschien wel moeilijker dan de Europese titel pakken.

  Bondscoach Rik Verbrugghe

  "Van Aert kregen we logistiek niet op het EK"

  Door zijn onfortuinlijke val in de Ronde van Lombardije kan Remco Evenepoel zijn titel niet verdedigen in Bretagne. De 23-jarige Jasper De Plus, broer van Laurens, is zijn vervanger. "Wout van Aert kregen we logistiek niet meer op dit EK, zo kort voor de Tour", zegt Verbrugghe.

   

  "Daarom besloten we de kans te geven aan een jonge renner, met het oog op de toekomst. Jasper was bij de beloften één van de betere tijdrijders (hij won onder meer de Chrono des Nations) en kan op dit EK veel leren op een parcours dat hem ligt. Hij is niet de man van de hoogste wattages."

  Campenaerts tipt Affini en Küng voor winst

  Maar Campenaerts ziet zichzelf niet als dé grote favoriet voor winst. De tweevoudig Europese kampioen schuift de Italiaan Edoardo Affini (vorig jaar goed voor brons) en de Zwitser Stefan Küng (de bronzen medaille van de recentste WK-wegrit) als voornaamste concurrenten naar voren.

   

  Verder is het voor het podium vooral uitkijken naar de Fransman Rémi Cavagna (net Frans kampioen tegen de klok), de Brit Alex Dowsett, de Ier Ryan Mullen en de Sloveen Jan Tratnik. Hoe dan ook, wie kans wil maken op de titel, zal een bergje over moeten kunnen.

   

  Bij de beloften gooit België 2 renners in de strijd: de 20-jarige Ilan Van Wilder (een generatiegenoot van Remco Evenepoel) en Florian Vermeersch, donderdag nog vijfde op het prof-BK tegen de klok.

   

  Niet alleen de mannen strijden maandag voor de titel, ook de vrouwen doen dat, en dat steeds over hetzelfde parcours en dezelfde afstand als de mannen elite. Bij de vrouwen beschikt België niet over nationaal kampioene Lotte Kopecky, maar wel over de nummers twee en drie van het BK in Koksijde: triatlete Sara Van de Vel en Julie Van de Velde.

   

  Op papier maken zij geen kans op de medailles. Nederland beschikt met Anna van der Breggen en titelverdedigster Ellen van Dijk over de twee grootste kanshebsters.

  Eduardo Affini moest vorig jaar Evenepoel en Asgreen voor zich dulden.

  Wat kan toptalent Cian Uijtdebroeks bij de junioren?

  Cian Uijtdebroeks won vorig jaar als nieuweling met overmacht enkele sterk bezette klimkoersen. Als eerstejaarsjunior soleerde hij naar winst in Kuurne-Brussel-Kuurne dit voorjaar.

   

  Begin juli werd hij uitgenodigd op stage bij Deceuninck-Quick Step en kon hij zich eens meten met de grote namen.

   

  De 17-jarige Uijtdebroeks  zal de Belgische kleuren verdedigen op het EK bij de junioren. Afwachten wat hij kan klaarspelen.

  Cian Uijtdebroeks