"Toeschouwers proberen hier nog altijd bidon uit je fiets te trekken"

  Dylan van Baarle (archieffoto) ervaart dat het in Zuid-Frankrijk niet altijd even veilig is.

  Sonny Colbrelli schreef zondag de 2e rit in de 44e Route d'Occitanie op zijn naam. Maar dat is niet het grote nieuws vanuit de opvolger van de Route du Sud, want in Zuid-Frankrijk wordt blijkbaar wel eens een loopje genomen met de veiligheidsvoorschriften tijdens en na de koers.

  De renners van Team Ineos, dat in de Route d'Occitanie dagelijks onder meer Egan Bernal en Chris Froome aan de start brengt, kunnen er over meespreken.

   

  Zo vertelde Dylan van Baarle zondagavond aan de Nederlandse omroep NOS dat de toeschouwers na de etappe gewoon met de renners meeliepen naar de teambus.

   

  "Op trainingskamp in de aanloop naar deze wedstrijd ging het alleen maar over corona. En daar gaat het nu in het peloton ook over. Je ontkomt er gewoon niet aan", zegt Van Baarle in een radio-interview.

   

  "Wat de restricties hier betreft, vind ik het vrij mild. Als je ziet hoeveel mensen aan de kant staan zonder mondmasker, dan verbaas ik me daarover."

   

  "Natuurlijk wordt het publiek bij de start van de etappes zoveel mogelijk van ons weggehouden, maar ik merk niet aan de organisatie dat ze er veel aan doet om mensen te responsabiliseren."

   

  "Vanuit onze ploeg is aangekaart dat we na de rit zonder publiek naar de bus willen rijden. Want het gebeurt wel eens dat de mensen gewoon meelopen en nog altijd een bidon uit je fiets trekken."

   

  Dat belooft voor de Tour de France, die over enkele weken van start moet gaan in Nice. 

   

  Van Baarle: "Als het zo doorgaat, met nog meer publiek, dan wordt het een lastig verhaal. Al is de Tour een andere organisatie, net als de Dauphiné trouwens, dus daar zal het waarschijnlijk wel anders zijn."

  Tweets van de organisatie: