Gert Verheyen: "Ik geloof niet dat Lamkel Zé nu helemaal binnen de lijntjes zal kleuren"

  Didier Lamkel Zé was gisteren de surprise van de chef in de bekerfinale.

  Niet favoriet Club Brugge, maar wel underdog Antwerp heeft gisteren de bekerfinale gewonnen. Een zege die The Great Old niet gestolen heeft, oordeelt analist Gert Verheyen. Hij zoekt een verklaring voor de zwakke match van de kampioen, kijkt naar de situatie van Didier Lamkel Zé en heeft het ook over voetbal in een leeg stadion.

  "Het leek alsof ze bij Club met een zware rugzak speelden"

  "Antwerp straalde meer energie uit en was op de een of andere manier meer klaar om deze finale te spelen", blikte Gert Verheyen in De Ochtend terug op de eindstrijd in de Beker van België.

   

  "Antwerp was ook gewoon beter, zeker in de eerste helft, waar de match eigenlijk al beslist werd. Ze verdedigden ook weer goed en daar was toch wat twijfel over na het vertrek van enkele sterkhouders."

   

  "En tegen Antwerp op achterstand komen, is geen goed idee. Club was zelf gewoon niet goed genoeg. Het was voor een stuk onherkenbaar. Tot in maart speelde het met energie en intensiteit en die was er gisteren totaal niet."

   

  "Waarom? Decompressie is de gemakkelijkste uitleg nadat je een seizoen zo goed als alles gewonnen hebt. Dat het misschien te gemakkelijk was. Je ziet dat vaker bij kampioenenploegen, dat ze daarna moeilijk uit de startblokken schieten."

   

  "Als iedereen een klein beetje minder zijn best doet, dan wordt dat in een groep een vrij groot percentage. En enkele sterkhouders lieten het afweten. Vormer, Vanaken, Mata: het leek alsof ze met een zware rugzak speelden."

   

  "Maar de verdienste zit natuurlijk ook bij Antwerp. Ze hebben op korte tijd iets moeten bouwen, maar ze waren klaar voor de opdracht. Dat is een pluim voor de spelers en voor hun coach."

  Club was zelf gewoon niet goed genoeg. Het was voor een stuk onherkenbaar. Decompressie na zo'n seizoen is dan de makkelijkste uitleg.

  Gert Verheyen

  "Voor bestuur is het zeer moeilijk om knoop door te hakken over Lamkel Zé"

  Antwerp-woelwater Didier Lamkel Zé droeg zijn steentje bij. Het enfant terrible werd deze week opgevist uit de B-kern, stond aan de aftrap en speelde een meer dan verdienstelijke match.

   

  Gert Verheyen: "Hij speelde gewoon goed, maar ik vind het heel moeilijk om het over zijn toekomst bij Antwerp te hebben."

   

  "Het is eigenlijk heel gemakkelijk om er een mening over te hebben, om te zeggen dat je hem moet verkopen of houden. Maar voor het bestuur is het heel moeilijk om zo'n knoop door te hakken."

   

  "Sportief heeft hij zijn waarde, al blijf ik het cijfermatig qua assists en doelpunten mager vinden. Hij is niet dé bepalende speler van Antwerp. Dieumerci Mbokani en Lior Refaelov zijn dat veel meer."

   

  "Maar Lamkel Zé blijft wel een goeie voetballer met een belangrijke marktwaarde. En om interesse op te wekken, moet je op het veld staan. Maar er is intussen zoveel gebeurd."

   

  "Ik las ook artikels met spelers over hem en bij de bekerviering zag je toch ook hoe hij een beetje buiten de groep leeft. Het is moeilijk om dat op lange termijn weer te integreren."

   

  "En waar ik zeker niet in geloof, is dat iemand helemaal verandert, dat Lamkel Zé plots wel tussen de lijntjes begint te kleuren. Daar heb ik mijn vragen bij. Maar hij kan natuurlijk wel voetballen."

  En nu Europa in: "Meteen zeker van de centen: belangrijk in deze tijden"

  Door de bekerzege mag Antwerp rechtstreeks naar de poulefase van de Europa League.

   

  "Je spaart op die manier veel moeite uit en je bent meteen zeker van de centen. In deze tijden kan elke club dat geld gebruiken."

   

  "Niet dat Antwerp geen geld heeft, maar dit zal hen ook nog eens helpen in hun ontwikkeling, in hun proces om weer bij de top te horen, als dat al niet het geval is."

  Over de lege tribunes: "De fun is er een beetje af"

  Gert Verheyen was gisteren een van de weinige aanwezigen op de Heizel. Hoe kijkt hij terug op een bekerfinale zonder toeschouwers?

   

  "Ik was heel blij om naar Brussel te mogen rijden, maar achteraf weet ik niet wat ik er van moet denken."

   

  "De fun is er een beetje af, het plezier van het spelletje. Alles wat plezant is, is nu weg."

   

  "Peter Vandenbempt zei me dat hij er als commentator geen last van had gehad, maar ik wel bij mijn analyse, eerlijk gezegd. Maar we moeten er mee leren leven en we zijn al blij dat de bal weer rolt."

  Ik was heel blij om naar Brussel te mogen rijden, maar achteraf weet ik niet wat ik er van moet denken.

  Gert Verheyen over voetbal zonder fans