"Henderson is begrijpelijke keuze, maar De Bruyne was de beste"

  Henderson haalde het met meer dan een kwart van de stemmen, voor De Bruyne.

  Niet Kevin De Bruyne, maar wel Jordan Henderson is door de Engelse pers verkozen tot Speler van het Jaar in Engeland. "Een begrijpelijke en menselijke keuze", vindt ook Filip Joos, "maar voetballend was De Bruyne dit seizoen veruit de beste."

  Als bekroning voor zijn seizoen, waarin hij Liverpool naar een eerste landstitel in 30 jaar loodste, is Jordan Henderson volgens de schrijvende pers nu ook Speler van het Jaar in Engeland. Kevin De Bruyne, die dit seizoen al 19 assists uitdeelde en 11 keer scoorde, strandde op de tweede plaats. Onze man Filip Joos liet zijn licht schijnen over de keuze voor Henderson.

  "Henderson is compromisfiguur: niemand stak er bovenuit bij Liverpool"

  "Dit was te verwachten", opent Joos. "Dat de Engelse pers een speler van Liverpool verkiest, nadat ze voor het eerst in 30 jaar kampioen zijn geworden, dat is begrijpelijk. De pers heeft getwijfeld om het aan een Liverpool speler toe te kennen, of aan de beste speler tout court. Want daar twijfelt niemand aan: dat is veruit Kevin De Bruyne", is Joos stellig.


  "Misschien speelde er ook wel wat patriottisme mee. Bovendien was het voor Liverpool extra sneu dat ze hun langverwachte titel niet konden vieren in deze coronatijden. Dan is het een logische opsteker voor The Reds om één van hen tot Speler van het Jaar te kronen. Vanuit een menselijk oogpunt is dat volkomen te begrijpen."


  "Anderzijds zegt het ook iets over het seizoen van Liverpool dat een speler als Henderson deze trofee wint. Gek genoeg waren ze dit seizoen minder goed dan vorig jaar. Niemand stak er echt bovenuit. Als ik iemand van Liverpool had moeten kiezen, dan koos ik Sadio Mané. De allrounder Henderson is in die zin een soort compromisfiguur."

  Aanvoerder Henderson leidde Liverpool naar de landstitel.

  "Het vertrek van Gerrard was goed voor Henderson"

  Het pad van Henderson bij Liverpool is er één van ups en downs. De middenvelder kwam in 2011 toe op Anfield , maar moest al snel opboksen tegen criticasters. In 2012 werd hij zelfs bijna van de hand gedaan in een ruil met Clint Dempsey van Fulham, maar Henderson bleef. Acht jaar later schrijft hij nu geschiedenis met The Reds.

   

  "Voor het type middenvelder dat Henderson is, was het nodig dat Steven Gerrard destijds vertrok. Henderson is minder goed dan Gerrard, maar ze zijn wel hetzelfde type. Als aanvoerder is hij gaandeweg belangrijker geworden."

   

  "We mogen niet vergeten dat hij wel gewoon een topseizoen achter de rug heeft. Naar zijn kwaliteiten heeft hij geweldig gespeeld. Maar de beste speler van de competitie, dat was hij niet. Puur voetballend gezien had De Bruyne altijd moeten winnen. Dat toont opnieuw ook de relativiteit van dit soort prijzen aan."

  Henderson volgde Gerrard op als aanvoerder van Liverpool.

  "De Bruyne zal door collega-spelers wel verkozen worden tot Speler van het Jaar"

  De eerste 'Player of the Year'-award is al uitgereikt. Die andere, de PFA Players' Player of the Year, die verkozen wordt door de collega-voetballers in de Premier League, zou wel eens een andere winnaar kunnen krijgen. Maakt De Bruyne daar meer kans?

   

  "Ik verwacht dat De Bruyne die prijs wél zal winnen. En als hij niet wint, dan moet hij ze volgend jaar allemaal kapot spelen", vindt Joos. "Zijn collega-spelers hebben ook meer op het veld ondervonden wat het is om tegen hem te spelen. De historische waarde van de titel van Liverpool, dat speelt voor voetballers minder mee."

  De Bruyne was dit seizoen met 11 goals en 19 assists alomtegenwoordig.