Contador: "Logische keuze dat Froome weggaat bij Ineos"

  Alberto Contador (l) steunt zijn oude rivaal Chris Froome (r) in zijn keuze om Team Ineos te verlaten (archieffoto).

  Alberto Contador heeft zich uitgesproken over de overstap van zijn voormalige rivaal Chris Froome van Team Ineos naar Israel Start-Up Nation. El Pistolero heeft begrip voor de keuze én ziet Froome (35) nog steeds in staat om een vijfde Tour de France te winnen. "Bij Ineos had hij zijn doelen moeten bijstellen of voor Bernal moeten werken."

  Als Alberto Contador in wielerland het woord neemt, dan wordt er geluisterd. De gepensioneerde wielerkampioen blikte in een interview met Cyclingnews vooruit naar de komende Tour en sprak zich uit over zijn voormalige concurrent Chris Froome, die volgend seizoen na 10 jaar Team Ineos verlaat voor Israel Start-Up Nation.

  "Was Froome bij Ineos gebleven moest hij doelen bijstellen of werken voor Bernal"

  "De overstap van Froome is logisch", is Contador stellig. "Hij won vier Tours, de Giro en twee Vueltas en voelt zich nog altijd sterk genoeg om voor deze wedstrijden te vechten." 


  Bij Ineos is er immers de zware concurrentie van ploegmakkers Egan Bernal en Geraint Thomas. Froome zag vorig jaar zijn Tour in rook opgaan na een zware smak in de Dauphiné. In afwezigheid van de Brit nam zijn jonge ploegmaat Bernal de scepter over. Volgens Contador is de pikorde toen ook definitief veranderd bij Team Ineos.


  "Bernal is een renner die een hele periode dominant zal zijn in de grote rondes en hij maakt heel snel progressie. Dus als Froome bij Ineos zou blijven, dan zou hij zijn doelen moeten bijstellen of voor Bernal werken. Het is logisch dat hij zijn ambitie volgt en Ineos verlaat."

  De drie tenoren van Team Ineos (hier in de Tour van 2018): Thomas, Bernal en Froome.

  "Froome zal volgend jaar opnieuw Tourfavoriet zijn"

  Contador kijkt alvast uit naar de Tour van 2021 en het duel tussen Froome en Ineos. "Laat ons Jumbo-Visma ook niet vergeten, zij kunnen Ineos het vuur aan de schenen leggen. Maar met Froome bij Israel wordt het zeker pittig."


  Dat Froome intussen 35 is, heeft volgens Contador weinig belang. "In het hedendaagse wielrennen worden inspanningen zoveel meer opgevolgd en berekend. Renners zijn in staat om te blijven koersen tot ze veel ouder zijn. Een renner kan vandaag meestrijden voor de zege in een grote ronde tot hij 38 of 39 is, en ook winnen."

  Froome pakte in 2017 de laatste van zijn vier Touroverwinningen.

  "Er is het voorbeeld van Chris Horner in de Vuelta van 2013, die 42 was. Meervoudige winnaars van grote rondes zoals Froome hebben de ervaring om hetzelfde te doen. Ik meen dat Froome volgend jaar nog altijd een van de topfavorieten in de Tour de France zal zijn."


  "Hij zal bij Israel Start-Up Nation ongetwijfeld ook goed omringd worden. Dat moeten ze doen, want anders haal je niet alles uit de renner Froome. In andere jaren liggen de vedetten vast bij hun ploegen, maar in coronatijden komen er nu wellicht ook meer renners op de markt."

  Over vete met Armstrong in 2009: "Uiteindelijk getriomfeerd als team"

  In 2009 zat Contador in een gelijkaardige situatie. De Spanjaard zag toen Lance Armstrong uit pensioen terugkeren om bij het Astana van Contador voor een 8e eindoverwinning te gaan. Armstrong, met wie hij op gespannen voet leefde, werd toen derde, Contador pakte zijn tweede Tourzege.


  "Er zijn zeker vergelijkingen mogelijk met de Tour van 2009. Maar we zijn er toen goed mee omgegaan en het we hebben getriomfeerd als team. Ook al zal de stress voor Ineos nu iets groter zijn. De nadelen wegen niet op tegen de voordelen", meent de Spanjaard.

  Contador schudt ploegmaat Armstrong de hand op het eindpodium van de Tour van 2009.

  Contador hing na de Vuelta van 2017 zijn fiets aan de haak. Sindsdien houdt El Pistolero zich op geheel eigen wijze bezig met nieuwe uitdagingen. Zo verbrak hij vorige week nog het Everesting-record, waarbij hij 8848 hoogtemeters overwon in 7u27'20".