IOC-voorzitter Bach wil geen Spelen zonder publiek: "We werken aan oplossing"

  Thomas Bach.

  De Olympische Spelen in 2021 in Tokio achter gesloten deuren organiseren, is voor het Internationaal Olympisch Comité geen optie. "Olympische Spelen zonder publiek, is wat we zeker niet willen", verklaarde IOC-voorzitter Thomas Bach woensdag na de bestuursvergadering in Lausanne. Daarnaast werden de Jeugd Olympische Spelen al met 4 jaar uitgesteld.

  Bach: "Verschillende scenario's om probleem aan te pakken"

  "Er liggen wel verschillende scenario's op tafel om het probleem aan te pakken en de Spelen in Japan veilig te organiseren", klinkt het bij Bach. We werken aan een oplossing. Het is onze taak om zowel de gezondheid van alle betrokkenen, als de olympische gedacht te beschermen."

   

  Na lang aarzelen besliste het Olympisch Comité eind maart om de Spelen van 2020 met een jaar uit te stellen. Ze zullen nu van 23 juli tot 8 augustus 2021 plaatsvinden. In weke omstandigheden dat zal gebeuren, blijft door de coronapandemie onduidelijk.

  Uitstel Jeugdspelen: "Ik begrijp dat veel jonge sporters teleurgesteld zijn"

  Het uitstel van het eerste olympische event op het Afrikaanse continent is een voorstel van de Senegalese president Macky Sall. Zijn land heeft meer tijd nodig om op financieel en organisatorisch vlak van de coronacrisis te herstellen. Het IOC-bestuur kon zich in het voorstel vinden. Vrijdag moet het wel nog door het congres van het IOC worden goedgekeurd.

   

  "Dit geeft ons en de nationale comités wat ruimte om de activiteiten wat beter te spreiden. Door het uitstel van de Olympische Spelen van Tokio naar 2021 waren die onder druk komen te staan", verklaarde Bach. "Ik begrijp dat veel jonge sporters teleurgesteld zullen zijn en hoop dat ze op continentale kampioenschappen toch aan hun tekken zullen komen."

   

  De Jeugd Olympische Spelen, een initiatief van voormalig IOC-voorzitter Jacques Rogge, zijn aan hun vierde editie toe, na Singapore 2010, Nankin 2014 en Buenos Aires 2018.