Bubbel van 50, aanwezigheidslijst... Pro League heeft plan klaar voor profvoetbal

  Charleroi stoomt zich op oefenstage klaar voor het nieuwe seizoen.

  De Pro League heeft een nieuw trainingsprotocol opgesteld om trainingen en oefenwedstrijden in alle veiligheid te laten doorgaan. Tijdens wedstrijden mag fysiek contact opnieuw, maar naast het veld gelden wel beperkingen.

  Om het risico op coronabesmettingen tot een minimum te beperken maakt de Pro League een onderscheid tussen twee categorieën personen. In de eerste categorie zitten de bubbels van de spelers, de technische en medische staf, de materiaalmannen en de teammanager. In totaal zo'n vijftigtal mensen. De 24 profclubs moeten zo snel mogelijk een namenlijst opmaken.

   

  In de tweede categorie zitten dan de clubmedia, onderhouds-, keuken en veiligheidspersoneel... De clubs moeten een contactenlijst van iedereen in categorie 1 en 2 opstellen.

   

  Buiten het trainingsveld blijven de regels van physical distancing voor alle leden van categorie 1 van kracht. Op het trainingsveld en tijdens wedstrijden zijn er geen beperkingen, maar de Pro League vraagt de clubs om zo veel mogelijk contact te beperken op training.

   

  Er wordt ook aangeraden om deze groep zo veel mogelijk in afzondering te plaatsen, op hotel of in de eigen faciliteiten. Groepstrainingen en oefenwedstrijden van de A-kern moeten worden gefilmd om bij een positieve test risicocontacten te kunnen opsporen.

   

  En daar stopt het niet. De clubs moeten ook een protocolverantwoordelijke aanstellen, een aanwezigheidslijst hebben, aparte ingangen maken, een gedragscode, permanente luchtcirculatie in de belangrijke ruimten, beschermend materiaal (mondmaskers, handschoenen, handgel), een reinigingsplan met logboek, handgeltoestellen op frequente passages, een circulatieplan en persoonlijke drinkbussen voorzien.

   

  Op eventuele stages of op training moeten spelers zo veel mogelijk apart slapen, maar indien noodzakelijk geldt een maximum van twee personen per kamer, met zo veel mogelijk afstand tussen de bedden. 

  Juichen wordt afgeraden

  De Pro League heeft ook een lijst richtlijnen klaar voor oefenwedstrijden. Het raadt aan om voorlopig alleen achter gesloten deuren te spelen, ondanks het fiat van de Nationale Veiligheidsraad voor sportwedstrijden met 400 toeschouwers. 

   

  In het protocol is voorts een waslijst aan richtlijnen opgenomen om de oefenwedstrijden achter gesloten deuren veilig te laten plaatsvinden. Het uitgangspunt is: alleen wie er echt moet zijn, krijgt toegang tot het stadion. De namen van alle aanwezigen moeten minstens 12 uur op voorhand worden doorgegeven. De toegang wordt daarop gecontroleerd.

   

  Spelers mogen fysiek contact maken op het veld, maar juichen wordt afgeraden en ook naast het terrein gelden de afstandsregels. Coaches en reservespelers moeten op minstens anderhalve meter van elkaar zitten. Op de reservebank moeten twee tot drie plaatsen worden vrijgelaten, desnoods moet een deel van de invallers in de tribunes. Personen die vooraf niet getest zijn, dragen een mondmasker.