CEO Bossaert over bondsreglement: "Verwacht niet plots minder rechtszaken"

  Peter Bossaert, CEO van de KBVB, heeft met het nieuwe bondsreglement een van zijn beloftes waargemaakt. Het reglement moet nu helder, modern en eenduidig zijn. "Dit was een monnikenwerk. We hopen dat we nu sterker staan in rechtszaken", vertelt hij.

  Toen Peter Bossaert twee jaar geleden CEO werd van de KBVB was het vernieuwen van het bondsreglement een van de punten in zijn 11-puntenplan. Op zijn jaarlijkse algemene vergadering keurde de KBVB het langverwachte bondsreglement goed. Het nieuwe reglement telt 11 hoofdstukken en treedt vanaf 1 juli in werking. 

   

  "We zijn niet van een wit blad vertrokken, maar van het vorige reglement. Daar hebben we twee principes op toegepast: vereenvoudiging en modernisering. We hebben ervoor gezorgd dat de opbouw logisch is, de taal en de definities helder zijn, en we hebben de contradicties en onduidelijkheden eruit gehaald. Daarnaast hebben we het ook aangepast aan de huidige regelgeving van de FIFA en de UEFA en we hebben er de regels van good governance en enkele ethische principes ingeschreven."

   

  Een hele klus. "Het was monnikenwerk. 25 mensen hebben het reglement gelezen, herlezen, herschreven, ... Maar het was nodig om de 21e eeuw binnen te komen. We merken dat vandaag bijna elke beslissing wordt aangevochten en dan is het belangrijk dat je kan terugvallen op een heldere regelgeving."

   

  Hoopt de KBVB nu op minder rechtszaken? "We hopen dat, maar ik denk dat dat een illusie is. Ik verwacht persoonlijk niet minder zaken, tenzij er ook een shift komt in die cultuur. Maar we hopen wel dat we nu sterker staan."

   

  Zitten er dan geen achterpoortjes meer in het nieuwe reglement? "Dat kan je nooit uitsluiten. Maar het reglement is nu helder voor iedereen. Iedereen weet wat er moet gebeuren en wat er kan gebeuren als ze de regels niet respecteren."

  Bekijk het interview met Peter Bossaert