Renners willen erin vliegen: "In de eerste koersen zal harder gereden worden dan ooit"

  Vanaf 1 augustus zullen de topploegen weer tegen elkaar strijden op het hoogste niveau.

  De wielrenners staan te popelen om vanaf augustus weer te koersen op het hoogste niveau. "Alle renners staan heel hevig. Elke wedstrijd zal belangrijk zijn", zegt Kevin De Weert, performance manager bij Lotto-Soudal.

  De Weert: "Gilbert beult zich thuis af voor groot doel"

  Over 5 weken herbegint het seizoen met de Strade Bianche (1 augustus). Hoe staan de Lotto-Soudal-renners er conditioneel al voor?

   

  "Vorige week hebben we veldtesten gedaan met de Belgen", zegt performance manager Kevin De Weert. "Onze buitenlandse renners doen hun test thuis en uploaden die daarna. De trainers hebben de data al geanalyseerd."

   

  "We hebben dus wel zicht op de conditie van onze renners. Maar het blijft afwachten. In de eerste koers na de winter, bijvoorbeeld, merken we ook dat de andere teams niet stilgezeten hebben. Dat zal nu niet anders zijn."

   

  Zullen de oudere renners nadeel ondervinden van de voorbije lockdown? "De jongere renners staan er meestal sneller na een trainingsperiode, terwijl de ouderen wat meer tijd nodig hebben om hun motor op gang te krijgen."

   

  "Maar bij Phil (Gilbert) heb ik gezien dat hij zich thuis afbeult om toch klaar te geraken voor zijn grote doel. Dat komt wel goed."

  De jongere renners staan er meestal sneller na een trainingsperiode, terwijl de ouderen wat meer tijd nodig hebben om hun motor op gang te krijgen.

  Kevin De Weert

  De Weert verwacht een gretig peloton. “Alle renners staan heel hevig en willen zich tonen in een korte periode. De renners zullen er meteen invliegen. Elke wedstrijd zal belangrijk zijn."


  Doordat het peloton verdeeld zal zijn over meerdere koersen, verwacht De Weert ook buitenkansen voor bepaalde renners.

   

  "Tour-renners zullen de Ronde van Polen en de Dauphiné rijden. Dat zal kansen scheppen voor bepaalde renners in de Ronde van Lombardije. We zullen niet altijd met het traditionele peloton aan de start staan."

  De Weert: "Elke wedstrijd zal belangrijk zijn"

  Van Hoolst: "Ik moet renners ook intomen"

  Wim Van Hoolst is trainer bij Lotto-Soudal en merkt wat onzekerheid bij de renners. "Ze hebben 10 weken of langer niet gekoerst. De renners vragen me spontaan om testen te doen, terwijl ik dat normaal zelf moet vragen aan hen. Ze willen heel graag weten waar ze staan." 

   

  Maar Van Hoolst toomt de renners ook op tijd en stond in. "Ze moeten beseffen dat er een heel lange wedstrijdperiode zit aan te komen. We moeten de renners temperen op training."

   

  "Het is nu vooral belangrijk dat ze mentaal en conditioneel fris zijn. Zware trainingen moeten worden afgewisseld met voldoende rust. Onze renners

  hebben vorige week 5 dagen geen fiets gezien. Vanaf nu begint één lange focus naar 1 augustus."

   

  De Lotto-trainer verwacht zware wedstrijden. "Elke ploeg zal zo snel mogelijk willen winnen. Er zal nog nooit zo hard gekoerst worden als in de eerste wedstrijden bij de herstart van het seizoen."

  "Renners moeten beseffen dat er heel lange wedstrijdperiode aankomt"