Komt eindfase van CL in Lissabon in gevaar door illegale feestjes?

Het stadion in Benfica is een van de stadions in Lissabon.

Het leek het perfecte plan: de Champions League tussen 12 en 23 augustus afwerken in Lissabon. Maar lokale uitbraken van het coronavirus, te wijten aan illegale feestjes, lijken roet in het eten te gaan strooien. 

Anderhalve week geleden maakte de UEFA bekend dat Lissabon de gaststad zou zijn voor de eindfase van de Champions League. Portugal had op dat moment het coronavirus onder controle en met de stadions van Benfica en Sporting leek Lissabon een logische keuze.

 

Maar dat plan komt nu op de helling te staan. Er zijn de afgelopen dagen in Lissabon enkele lokale uitbraken van het coronavirus geweest en de Portugese overheid heeft beslist om 19 districten in Lissabon opnieuw in lockdown te plaatsen.

 

Vooral door enkele illegale feestjes is het aantal besmettingen in Lissabon fors gestegen. De inwoners van de betrokken wijken zullen hun huis enkel mogen verlaten om essentiële goederen te kopen en om naar het werk te gaan. Bijeenkomsten tussen mensen onderling worden ook opnieuw meer beperkt dan elders in het land.

 

Het lijkt op dit moment dus geen goed idee om de Europese topploegen in Lissabon te laten logeren voor de eindfase van de Champions League. Het is wachten op een reactie van de UEFA op de lockdown in Lissabon.

"Je moet iets in elkaar knutselen en dit is een prima oplossing"

Tot voor de opstoot van het coronavirus in Lissabon leek het plan van de UEFA steek te houden: de eindfase van de CL in Lissabon en de eindfase van de Europa League in Duitsland.

 

"Ik kan niet wachten om eraan te beginnen", zei Peter Vandenbempt daarover in de Tribune. "De UEFA heeft altijd aan de rechtenhouders gegarandeerd dat ze het lopende seizoen zouden afwerken. Dan moet je op een bepaald moment dus wel iéts in elkaar knutselen. En ik vind dat ze dat eigenlijk wel goed gedaan hebben. Dit is een prima oplossing."

Voor de spelers wordt het moordend. Ik ben benieuwd wie er half december nog overeind zal staan.

Peter Vandenbempt

"Een normaal verloop van de competitie zullen we niet meer krijgen. Er zijn uiteraard altijd opmerkingen te maken, maar ik vind dit best een goeie formule."

 

"Voor de spelers wordt het wel moordend, zeker ook in het najaar. Dan komen er ook nog een achttal interlands tussendoor. Ik ben wel benieuwd welke spelers half december nog overeind zullen staan. En ze moeten eigenlijk tot volgende zomer blijven voetballen, aan een waanzinnig tempo. Het voetbalbioritme is helemaal doorbroken."

Download de podcast van De Tribune