Bayern München kampioen? Zo vier je een titel in het coronatijdperk

  Niet toegestaan in deze coronatijden: de traditionele bierdouche van de kampioen.

  Vrijwel niemand lijkt er nog aan te twijfelen: Bayern München verovert zijn 30e landstitel. De Rekordmeister kan dat vanavond realiseren als het wint op het veld van Werder Bremen (aftrap: 20.30u). Maar de traditionele feestonderdelen blijven netjes achter slot en grendel. 

  De Bundesliga trapt vanavond de 32e speeldag op gang. Met een bonus van 7 punten op Borussia Dortmund en een maximale potentiële buit van 9 punten, kan Bayern München vanavond dus de landstitel op zak steken.

   

  Maar hoe vier je een titel in een coronaseizoen? Bij het draaiboek voor de hervatting van de competitie schreef de Duitse voetballiga (DFL) al dat de kampioen en de degradanten pas na de laatste speeldag officieel in de boeken zullen worden geschreven. 

   

  De Duitse instanties wilden met die maatregel rekening houden met een eventuele noodzaak om de competitie alsnog stop te zetten.

   

  Dat lijkt evenwel uitgesloten, maar de traditionele kampioenenschaal wordt in principe dus pas op 27 juni overhandigd. Bayern speelt dan zijn laatste competitiematch op het veld van Wolfsburg.

   

  Komt er vanavond - als Bayern uiteraard wint - dan geen feestje? De DFL heeft die plannen nog niet volledig uit de doeken gedaan, maar het wordt sowieso een feestje in beperkte kring.

   

  In de kernzone - lees: het speelveld - worden slechts 100 personen toegelaten. In principe is het terrein ook afgebakend voor Karl-Heinz Rummenigge en de andere Bayern-bestuurders, die enkel worden toegelaten in de tribunes. Ook supporters en familie zijn uiteraard niet welkom.

  Bayern, hier in 2017, moet nog even wachten op de kampioenenschaal.

  Wachten tot de Duitse bekerfinale

  Is er nog meer collateral damage? Ja, want ook de traditionele bierdouche valt in het water. De DFL heeft het besproeien met bierflessen verboden. "En daar ben ik niet rouwig om", knipoogde Bayern-coach Hansi Flick al.

   

  Ook de Bayern-supporters die de landstitel willen vieren, komen niet aan hun trekken. De gebruikelijke huldiging op het stadhuis van München is al geannuleerd. "Ik ben er van overtuigd dat we met de club een alternatief zullen uitdokteren", vertelde de Beierse burgervader al.

   

  Maar misschien kunnen de spelers onderling wel een feestje bouwen? Ook dat is niet zo simpel als het lijkt.

   

  De spelers en de staf kunnen (normaal gezien) wel even samenhokken, aangezien zij regelmatig getest worden en ook al een tijdje in elkaars "bubbel" vertoeven.

   

  Maar ook hier zouden de Bayern-bestuurders en de familieleden of naasten van de spelers niet welkom zijn. 

   

  Bayern speelt op 4 juli nog de finale van de Duitse beker en moet zich dus nog een tijdje strikt houden aan de coronavoorschriften van de Duitse voetbalinstanties.