Duitse bond zal spelers die George Floyd eerden geen straf opleggen

  Onder anderen Jadon Sancho uitte zijn steun.

  De vier spelers uit de Bundesliga die afgelopen weekend een statement maakten tegen racisme, worden daar niet voor gestraft. Nochtans zijn politieke uitingen tijdens wedstrijden verboden. Maar dit keer zal de Duitse bond niemand vervolgen. De spelers kwamen met hun boodschap na de dood van de Amerikaan George Floyd en steunden zo de massale protesten wereldwijd.

  Borussia Mönchengladbach-aanvaller Marcus Thuram ging na zijn goal op een knie zitten, Dortmund-spelers Jadon Sancho en Achraf Hakimi hadden een boodschap op hun shirt en Weston Mckennie van Schalke 04 droog een armband. Allemaal deden ze dat om hun steun te betuigen.

   

  De Duitse voetbalbond zei eerst dat het de reacties begreep, maar dat sancties niet uitgesloten waren. Zo zijn politieke uitingen tijdens matchen verboden. Maar de Wereldvoetbalbond FIFA had nationale bonden al opgeroepen geen straffen op te leggen aan spelers die op het veld solidariteit tonen na de dood van George Floyd. "Demonstrerende spelers verdienen eerder applaus", liet FIFA-voorzitter Gianni Infantino optekenen.   

   

  De Duitse bond sloot zich daar vervolgens snel bij aan. "We zeer meer dan tevreden met deze beslissing van onze controlecommissie", liet DFB-voorzitter Fritz Keller weten. "De Duitse bond verzet zich tegen elke vorm van racisme, discriminatie en geweld. Wij staan voor tolerantie, openheid en diversiteit. De acties van afgelopen weekend verdienen dan ook ons respect en begrip."