FIFA-preses: "Applaus en geen straf voor gebaren van Bundesliga-spelers"

  Jadon Sancho vroeg om gerechtigheid na het overlijden van George Floyd.

  Ook in het voetbal regent het reacties na het overlijden van George Floyd in de Verenigde Staten. Een statement maken op een voetbalveld is gevoelige materie, zo beseft ook de Wereldvoetbalbond FIFA, maar voorzitter Gianni Infantino steunt Jadon Sancho en co.

  Met een knielbeweging en opschriften op hun shirts stonden enkele Bundesliga-spelers (Marcus Thuram, Jadon Sancho, Achraf Hakimi en Weston McKennie) afgelopen weekend stil bij de gebeurtenissen in de VS.

   

  Het trio kreeg steun van de Duitse voetbalbond, maar de instantie kon niet uitsluiten dat de gebaren van de voetballers toch nog een staartje zouden krijgen.

   

  Volgens de FIFA-regels is het voor spelers verboden om "politieke, religieuze of persoonlijke slogans, statements of beelden" te tonen op hun uitrusting. 

   

  De FIFA speelde vanochtend echter al kort op de bal en schreef hoe de competities "hun gezond verstand moesten gebruiken en de context van de gebeurtenissen in overweging moesten nemen".

   

  Vanavond kwam er nog een aanvulling door voorzitter Gianni Infantino. "In een FIFA-competitie zouden de acties van de Bundesliga-spelers applaus krijgen en geen straf. We moeten met z'n allen neen zeggen tegen racisme en discriminatie."