Muscat is nieuwe STVV-coach, Kostic hield enkel stoel warm: "Plan van Japanners"

  Kevin Muscat (46) is een ex-international van Australië met een beenharde reputatie als verdediger. Hij was al technisch directeur bij STVV.

  STVV gaat niet langer door met de Sloveen Milos Kostic, de Australiër Kevin Muscat is de nieuwe trainer op Stayen. De redelijk onbekende Kostic werd begin van het jaar coach van de Truienaars, maar meer dan 8 matchen heeft hij niet de kans gekregen om een onvergetelijke indruk na te laten. STVV-watcher Stef Wijnants is niet verrast dat Kostic plaats moet ruimen.  

  STVV maakte vandaag bekend dat Milos Kostic volgend seizoen niet meer aan het roer staat. Stef Wijnants is niet verrast door het nieuws. "Die beslissing zat er al een hele tijd aan te komen. Het was gewoon wachten tot de club het officieel zou melden en dat is nu gebeurd."

   

  "Informatie losweken van de Japanse eigenaars van STVV is niet eenvoudig maar niet communiceren heeft natuurlijk ook een betekenis. Als Kostic de ideale man zou geweest zijn, was er geen reden om zijn contract niet te verlengen en dat bericht al vroeger de wereld in te sturen."

  Milos Kostic was sinds begin 2020 coach in Sint-Truiden.

  "Kostic was interimaris voor Australiër Muscat"

  STVV begon het seizoen met Marc Brys als coach, maar de verhoudingen tussen de succestrainer en het Japanse bestuur liepen al in de voorbereiding spaak. Brys werd in november ontslagen. Assistent Nicky Hayen nam even over en rond de jaarwissel kwam plots Milos Kostic op de proppen.


  Wijnants: "Het is nooit de bedoeling geweest dat Kostic trainer zou worden van STVV. Na Brys mocht Hayen het dus overnemen en er is toen even getwijfeld om met hem voort te gaan. De intrede van Hayen ging immers gepaard met een sensationele zege op het veld van Genk en daar waren zelfs de Japanners niet ongevoelig voor."


  "Maar Hayen was niet het profiel dat de Japanners zochten. Uit Australië kwam plots Kevin Muscat aangewaaid. Het blijft vooralsnog een raadsel welke band de Japanners hebben met een Australiër die de Belgische competitie van haar noch pluim kende. Maar goed, Muscat ging Brys opvolgen."


  "Maar er was een klein probleempje: het Australische trainersdiploma van Muscat werd niet gehomologeerd door de UEFA en dus mocht Muscat niet op de bank zitten, hij werd dan maar aangekondigd als sportief directeur."

   

  "In allerijl heeft STVV toen gezocht naar een interimaris en dat is dus Kostic geworden. Nu het diploma van Muscat wel aanvaard is, zal hij zelf de directe sportieve baas worden van de spelers.  Aan het einde van de week zal hij normaal voor het eerst als coach van STVV spreken. ”

  Kostic kwam in de plaats van Nicky Hayen.

  "Het was op stage duidelijk wie touwtjes in handen had"

  Kostic had zich natuurlijk ook onmisbaar kunnen maken als de resultaten van STVV onder zijn hoede goed of beter waren geweest. Met 10 punten uit 8 matchen heeft hij STVV uit de degradatiezone gehouden, maar de Japanse bazen legden de lat blijkbaar hoger.

   

  Wijnants: "Daar heeft het niets mee te maken. Muscat was aangetrokken om trainer te worden en dat kan nu. Overigens begon Kostic bijzonder goed met 3 zeges in 4 wedstrijden, waardoor STVV eind januari definitief gered was. Kostic was best een aimabele man die goed zijn streng kon trekken, maar hoe groot zijn invloed was is nooit duidelijk geweest."

   

  "Op de winterstage in Spanje coachte hij bijvoorbeeld wel in de oefenmatchen, maar achter de bank zat toen Muscat het ene advies na het andere te geven. Daar was al duidelijk wie de touwtjes in handen had. Daarna heb ik dat wel veel minder gezien, maar het moet voor Kostic niet simpel zijn geweest dat er steeds over zijn schouders werd meegekeken."

  Jordan Botaka heeft zijn droomtransfer naar een topclub (AA Gent) beet.

  "STVV staat voor bijzonder uitdagende zomer"

  In de geschiedenis van STVV zal Milos Kostic ook niet meer dan een kleine voetnoot zijn. Met dus Kevin Muscat aan het roer kan het volgend seizoen met een volwaardige coach een nieuwe start maken.


  "Ik blijf erbij dat het ontslag van Marc Brys STVV enorm heeft achteruitgeduwd", zegt Wijnants. "Maar goed, de spanning was niet langer houdbaar."

   

  "Veel interessanter is nu om te kijken met welke spelers STVV volgend seizoen zal werken. Boli is in januari al vertrokken, Botaka heeft terecht zijn droomtransfer naar een topclub (KAA Gent) afgedwongen. Dat waren toch de 2 leiders onder Brys."


  “Steven De Petter is intussen gestopt en heel wat huurlingen zoals Colidio, Bushiri en Sousa keren voorlopig niet terug. De spoeling was al dun, want vergeet niet dat de afgelopen 15 maanden ook De Norre, Bezus, De Sart, Endo, Tomiyasu en Kamada de succesploeg van Brys hebben verlaten."

   

  "Van alle nieuwkomers heeft er niemand een onvergetelijke indruk nagelaten, dus staat STVV voor een bijzonder uitdagende zomer om een stevige ploeg te maken. CEO Tateishi en zijn nieuwe trainer Muscat weten wat te doen. "

  Stef Wijnants