Peter Vandenbempt: "Nu nóg minder begrip voor beslissing BAS"

  Peter Vandenbempt vindt dat het BAS een slechte beurt maakt in het dossier-Moeskroen.

  De motivering van het Belgisch Arbritragehof voor de Sport (BAS) om Moeskroen dan toch een licentie toe te kennen is - tegen de wil van de club in - uitgelekt. "Dit is nog maar eens een klap voor de reputatie van het BAS."

  10 dagen geleden reageerden de bazen van het BAS heel boos op de verongelijkte reacties in de media (lees ook: "Het failliet van de licenties"), omdat we hun motivering om Moeskroen een licentie te geven niet kenden. Wij gingen er toen vanuit dat het om procedurefouten ging, maar nu blijkt dat het nog veel erger is.

   

  Het BAS heeft de stukken uit het gerechtelijke dossier wel degelijk in rekening gebracht. Alleen vinden ze die onvoldoende duidelijk.

   

  Nochtans kan geen enkel weldenkend mens die de neerslag van de telefoontap ziet, twijfelen aan de inhoud ervan. Dat de makelaars wel degelijk de plak zwaaien bij Moeskroen, staat daar zwart op wit en laat weinig aan de verbeelding over, maar voor het BAS is dat blijkbaar niet voldoende.

   

  Het is voor iedereen al jaren duidelijk dat Pini Zahavi de makelaar is die vanuit de achtergrond de dienst uitmaakt bij Moeskroen. Toen Glen De Boeck een paar jaar geleden over een contract moest onderhandelen, was dat niet op Le Canonnier maar wel in Londen bij Zahavi, die daar als vertegenwoordiger van de club optrad.

   

  Een veel duidelijkere link tussen de makelaar en de club kan er niet worden gelegd. De Boeck heeft dat zelf ook verklaard, maar aangezien het geen schriftelijke verklaring was, heeft men dat aan de kant geschoven.

  Glen De Boeck onderhandelde met makelaar Pini Zahavi over zijn contract.

  Blijkbaar volstaat belofte voor het BAS wél

  Moeskroen moest van de Licentiecommissie ook een schuld van 3,2 miljoen euro aanzuiveren. Dat had de club al in februari beloofd, maar sinds een paar jaar volstaat een belofte niet meer. Wij gingen er dan ook vanuit dat het geld al gestort was of op een geblokkeerde rekening stond, maar dat is nog niet gebeurd.

   

  Voor het BAS hoefde dat blijkbaar niet. Zij vertrouwen op het woord van een buitenlander dat het wel in orde zou komen en ondermijnen zo opnieuw de licentieprocedure.

  Diep vanbinnen beseft Moeskroen dat ze niet recht in hun schoenen staan.

  Peter Vandenbempt

  Nog meer onbegrip dan 10 dagen geleden

  De conclusie is dat ik nu nog minder dan 10 dagen geleden begrijp waarom Moeskroen een licentie heeft gekregen. En ik begrijp de kritiek van het BAS op de bedenkingen die toen geformuleerd werden nog veel minder.

   

  "Wacht maar tot de motivering duidelijk is", klonk het toen. Maar die heeft ons juist nog méér onbegrip doen krijgen voor hun beslissing. Dit is nog eens een klap voor de reputatie van het BAS.

   

  En Moeskroen? Dat wou er alles aan doen om al die elementen uit het dossier te houden. Ze waren daar zeer bang voor, omdat die voor hen blijkbaar wél zeer duidelijk waren, maar voor het BAS dus niet.

   

  Het is ook veelzeggend dat ze de motivering van het BAS geheim wilden houden. Die mocht niet op de site gepubliceerd worden. Dat geeft toch aan dat de club diep vanbinnen beseft dat ze niet recht in hun schoenen staan.

   

  Peter Vandenbempt