"Vraag 100 mensen wie de belangrijkste Antwerp-speler is en 101 zeggen Mbokani"

  Welke spelers stappen volgend seizoen op de bus van Antwerp?

  Antwerp zal volgend seizoen een nieuwe gedaante vertonen. Na het vertrek van Sinan Bolat, Wesley Hoedt en architect Laszlo Bölöni rijst de vraag welk lot Dieumerci Mbokani (en Steven Defour) beschoren is en wie al die sterkhouders moet doen vergeten.

  Bij Antwerp horen we de laatste weken vooral nieuws over werknemers die de club verlaten, de ene al met meer aanzien en verdiensten dan de andere. Denk maar aan doelman Bolat, verdediger Hoedt, aanvaller Mirallas en trainer Bölöni.

   

  "Kevin Mirallas was op de Bosuil met grote trom aangekondigd en zou een goed contract gekregen hebben, maar ik denk niet dat zijn vertrek een verlies is. Hij heeft teleurstellend gepresteerd en is ook nog eens balorig geweest", zegt Peter Vandenbempt.

   

  "Het vertrek van Sinan Bolat is wél een enorm verlies. Hij was de voorbije drie jaar één van de steunpilaren in de revival van Antwerp. Hij lag goed in de groep en bij de fans, straalde iets uit en was de beste Bolat van in zijn periode bij Standard."

   

  "Dan moet je een nieuwe doelman vinden: een Belg van hetzelfde niveau. Ze hebben nu een Iraanse keeper gehaald. Dat is afwachten. Misschien haalt die hetzelfde niveau, maar dat lijkt me geen evidentie."

   

  "Het vertrek van Wesley Hoedt slaat ook een krater achterin, maar dat kun je Antwerp niet aanwrijven. Hoedt was veeleer een opportuniteit: een speler die voor een Belgische club moeilijk haalbaar is en waar Antwerp een seizoen van heeft kunnen profiteren. Hoedt gaf - naarmate het seizoen vorderde - ook steeds meer aan dat hij klaar was om weer op een hoger niveau te gaan voetballen."

   

  "Wat Laszlo Bölöni betreft, denk ik dat we aan het einde van een cyclus waren. Ik had dat gevoel vorig jaar al en dat leefde ook in de kleedkamer. Bölöni is een aparte figuur, heeft een speciale manier van omgaan met de spelers en was zeer veeleisend."

   

  "Ik denk dat er intern gezegd is dat een extra jaar, een 4e jaar, met Bölöni, net iets te veel was. Dus bij dat vertrek kan ik me op zich wel iets voorstellen."

   

  "Ik denk wel dat het Belgische voetbal hem zal missen, al ben ik zeker niet altijd de grootste fan van Bölöni geweest. Soms was hij geestig en zei hij iets dat ronduit goed gevonden was, maar soms was hij ook cynisch en denigrerend. Zijn gedrag langs de lijn, het verongelijkt zijn, het beschuldigen van collega's en scheidsrechters vond ik vaak beneden alle peil."

   

  "Maar het belangrijkste is dat hij iemand is die een resultaat kan spelen en op zijn manier iets met een ploeg kan bereiken. Niet op een Jürgen Klopp-manier met "big hugs", maar ik vind dat wat hij in zeer korte tijd met Antwerp gedaan heeft heel straf werk. Daarvoor verdient hij applaus."

  En wat met Mbokani?

  "Maar het belangrijkste moet nog komen: het contract van Dieumerci Mbokani", snijdt Vandenbempt het heetste Antwerpse hangijzer van het moment aan.

   

  "Die zou ik toch proberen te houden, eerlijk gezegd. In november wordt Mbokani 35. Als hij geblesseerd geraakt, zou het kunnen dat hij nooit meer op niveau geraakt. Maar als je aan 100 mensen vraagt wie de belangrijkste speler van Antwerp is, antwoorden er 101 "Mbokani"."


  "Dus als je én Bolat én Hoedt én Mbokani - en wie weet Arslanagic, wiens contract nog verlengd moet worden - verliest, dan is dat veel in één keer."

   

  En wie weet, moet ook Steven Defour de club verlaten. Ook zijn toekomst is onzeker op de Bosuil.

   

  Vandenbempt: "Als ik geld heb en ik moet kiezen tussen Mbokani en Defour... Voor Defour heb je nog De Sart als opvolger. Maar ga maar eens een spits zoeken zoals Mbokani die een heel jaar lang voor zijn ploeg presteert."

   

  Het zijn zorgen voor Luciano D'Onofrio, die de sportieve lijnen uittekent in Deurne-Noord.

   

  "Dat de kern na een bepaalde periode een beetje opgefrist wordt is op zich geen probleem", weet Peter Vandenbempt.

   

  "Het is D'Onofrio's grote kracht dat hij zich niet laat opjagen. En hij heeft een eigenaar die een blind vertrouwen in hem heeft. Paul Gheysens komt af en toe wel eens snuffelen of mopperen, maar hij laat D'Onofrio werken. Als je ziet wat Antwerp de laatste drie jaar gepresteerd heeft, zal dat vertrouwen niet afgenomen zijn."


  "Het is D'Onofrio die er altijd weer in slaagt om op één of andere manier te corrigeren, alleen: Jelle Van Damme was al weg, nu Sinan Bolat en achter Mbokani staat een vraagteken. Dat waren of zijn toch de uithangborden van Antwerp. Die stonden ergens voor..." 

  Peter Vandenbempt in De Tribune over Antwerp (na 39'30"):