Toptalenten in de JPL: Jérémy Doku, de dribbelkont van Anderlecht

  Jérémy Doku

  Drie toptalenten uit de Jupiler Pro League stonden afgelopen seizoen vaak in de schijnwerpers: Charles De Ketelaere stak zijn neus aan het venster, Jérémy Doku veroverde een basisplaats en Jonathan David werd bijna topschutter. In het laatste deel kijken we met een vergrootglas naar Doku.

  Doku is een van de lichtpuntjes bij Anderlecht

  Anderlecht draaide op zijn zachtst gezegd geen topseizoen in de Jupiler Pro League. Met 11 overwinningen telde het na 29 speeldagen 1 overwinning minder dan het na-oorlogse dieptepunt van 1972-1973. Toch waren er met de jonge garde ook lichtpuntjes in de duisternis.

   

  In het spoor van Yari Verschaeren doken nog enkele jonge talenten op. Met Verschaeren (18 jaar), Killian Sardella, Jérémy Doku en Marco Kana (allemaal 17) leverde Anderlecht dit seizoen de vier jongste spelers met minstens 1000 speelminuten.

   

  De enige andere tieners met zo veel speeltijd waren de 19-jarigen Jonathan Panzo van Cercle Brugge en Ewoud Pletinckx van Zulte Waregem. En waar Yari Verschaeren al werd uitgeroepen tot Belofte van het Jaar van 2019 zou 2020 wel eens het jaar kunnen worden van Doku.

  Meest productieve Anderlecht-spelers afgelopen seizoen

  speler leeftijd* goals & assists minuten per goal of assist
  Michel Vlap 22 13 124
  Nacer Chadli 30 12 106
  Kemar Roofe 27 8 146
  Jérémy Doku 17 7 178
  Francis Amuzu 20 6 200

  * = leeftijd op 1 mei 2020

  Doku haalt de top 5 in geslaagde dribbels in JPL

  Doku mag dan pas zeventien jaar zijn, de flitsende vleugelspeler heeft dit seizoen 1.246 minuten op de teller staan in de Jupiler Pro League. En waar hij in het begin van het seizoen vooral flitsen toonde, was hij op het einde ook goed voor 3 goals en 4 assists.

   

  Daardoor schaart hij zich bij de vijf meest productieve aanvallende spelers van Anderlecht. Het is duidelijk dat Doku op het vlak van efficiëntie nog veel kan bijleren, maar op een ander vlak is hij al een echte uitblinker in de competitie: dribbelen.

   

  Doku zette dit seizoen liefst 55 keer een tegenstander in de wind met een dribbel. Hij zet zich met die cijfers, ondanks een relatief gering aantal speelminuten, in de top 5 in de Jupiler Pro League.

  speler leeftijd geslaagde dribbels ondernomen dribbels
  Jordan Botaka (STVV) 26 69 117
  Junya Ito (KRC Genk) 27 62 136
  Alexandre De Bruyn (STVV) 25 59 101
  Krépin Diatta (Club Brugge) 21 57 95
  Jérémy Doku (Anderlecht) 17 55 101
  Vadis Odjidja (KAA Gent) 31 54 101

  Meest succesvolle dribbelende tiener in Europa

  En Doku zet niet zomaar dribbels in: bijna 55 procent van de pogingen van de vleugelaanvaller zijn succesvol, een uitstekend gemiddelde.

   

  Als de cijfers worden omgerekend naar gemiddelden per 90 minuten is Doku zelfs eenzaam nummer 1 qua geslaagde dribbels (4,0 per 90 minuten, van spelers met minstens 10 wedstrijden), op ruime afstand gevolgd door Carlos Embalo van Eupen (3,5) en Emmanuel Dennis van Club Brugge (3,2).

   

  Met dat gemiddelde is Doku zelfs de tiener met de meest succesvolle dribbels in de grootste negen competities van Europa op basis van de UEFA-coëfficiënten (van spelers met minimaal 1.000 speelminuten). Aan Doku om die lijn volgend seizoen door te trekken.

  speler team leeftijd succesvolle dribbels per 90 minuten
  Jérémy Doku Anderlecht (Bel) 17 4,0
  Alphonso Davies Bayern München (Dui) 19 3,7
  Mohamed Ihattaren PSV (Ned) 18 3,1
  Zoeriko Davitasjvili Roebin Kazan (Rus) 19 2,6
  John Yeboah VVV Venlo (Ned) 19 2,5

  bron cijfers: Opta Stats