Protest in Keulen tegen Bundesliga-wedstrijden: "Stop ermee! Hier en nu!"

  Sommige Duitsers vinden het niet verantwoord dat het voetbal weer opstart.

  Vanmiddag neemt 1. FC Köln het in eigen huis op tegen Mainz. Dat de (ontsmette) bal weer rolt in de Bundesliga maakt niet iedereen even gelukkig. Rond het RheinEnergieStadion van Köln was vanochtend protest te zien. 

  Köln is gehuisvest in het RheinEnergieStadion. Rond het stadion liggen nog heel wat andere voetbalvelden. Daar wordt al een hele dag gevoetbald door een zeer divers publiek: niet alleen volwassenen, ook veel kinderen. En ook opvallend: weinigen dragen een mondmasker.

   

  "De beelden spreken voor zich", zegt onze reporter Sammy Neyrinck, die de heropstart van de Bundesliga ter plekke op de voet volgt.

   

  "Er wordt hier lustig gevoetbald. Keulen is dan ook een miljoenenstad met veel nationaliteiten. Ik sprak mensen die afkomstig zijn uit Congo, Slavische en Noord-Afrikaanse landen, waar voetbal zeer populair is. Zij voetballen dus allemaal gretig."

   

  "Sporten in de openlucht mag in deze deelstaat, maar alleen onder strikte voorwaarden. En daar wordt toch een beetje mee geflirt. We hebben contacten gezien die eigenlijk niet mogen, maar blijkbaar wel getolereerd worden."

  Er wordt hier toch een beetje geflirt met de veiligheidsvoorwaarden.

  Sammy Neyrinck

  Sporza-reporter Sammy Neyrinck vanuit Keulen:

  Spandoeken aan het stadion

  Het stadion van FC Köln was vanochtend "versierd" met spandoeken. Niet om het team aan te moedigen straks in de strijd met Mainz, maar om ongenoegen te uiten.


  Sammy Neyrinck: "Rond het stadion hebben we enkele doeken opgemerkt met niet mis te verstane boodschappen: "Stop met alle competities, hier en nu". "Ons geld is belangrijker dan uw gezondheid. De Bundesliga ten koste van elke prijs"."


  "Er zijn intussen al spandoeken weggehaald, maar op eentje dat we nog net konden zien stond: "20.000 coronatesten voor de spelers, wat met de rest van de bevolking? Is dit sociaal verantwoord? Dit zijn grote misstappen"."

   

  "Dat zijn duidelijke booschappen. In Keulen staat niet iedereen te springen om de competitie te hervatten."