• home
 • video
 • pas verschenen

  BAS reageert op kritiek: "We zijn verwonderd over heel wat verklaringen"

  Moeskroen kreeg vrijdag goed nieuws van het BAS, wat veel kritiek ontketende.

  Moeskroen kreeg vrijdag goed nieuws van het BAS, wat veel kritiek ontketende.

  Het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) heeft uitzonderlijk gereageerd op de kritiek die ontstond na de beslissing om Moeskroen alsnog een licentie voor het profvoetbal toe te kennen. "Het BAS bewees de voorbije jaren al meerdere keren zijn kunde en onafhankelijkheid in dit soort dossiers", zegt Cyriel Coomans, voorzitter van het BAS. 

  De beslissing van het BAS om Moeskroen voor de 5e keer in 6e jaar een proflicentie toe te kennen, sloeg bij heel wat mensen in als een bom.

   

  Onder meer de Belgische voetbalbond liet weten het "principieel oneens" te zijn met de beslissing van het BAS. In de Vlaamse media kreeg het arbitragehof de wind langs voren.   

   

  "Het is niet de gewoonte van het BAS om op informatie in de pers en de sociale media te reageren", zegt BAS-voorzitter Cyriel Coomans. "Maar er was de laatste dagen zoveel mediabelangstelling rond de recente uitspraak in het dossier Moeskroen dat we dat toch doen."

   

  "Door verschillende personen werden namelijk ook heel wat verklaringen afgelegd. De inhoud daarvan verwondert ons, omdat tot op heden buiten de arbiters niemand kennis heeft van de motivering van de arbitrale beslissing."   

   

  "De 3 arbiters die in het dossier door de partijen werden aangeduid, zijn in tegenstelling tot wat sommigen beweren regelmatig aangeduid geweest. Zij hebben zowel in hun professionele activiteiten als als arbiter een brede ervaring."

  Door verschillende personen werden heel wat verklaringen afgelegd. De inhoud daarvan verwondert ons, omdat tot op heden buiten de arbiters niemand kennis heeft van de motivering van de arbitrale beslissing.

  BAS-voorzitter Cyriel Coomans

  "Arbitragecolleges van BAS zijn erg gewaardeerd in sportwereld"

  Voorzitter Coomans behoudt al vertrouwen in zijn arbitrage-instelling. "Het BAS werd opgericht om een antwoord te bieden op de vraag van de sportwereld om in sportzaken op een juridisch perfecte manier een definitieve beslissing te nemen binnen een beperkte tijd noodzakelijk om het verloop van onder andere de competities niet te hypothekeren." 


  "Recht spreken tussen partijen die een meningsverschil hebben kan af en toe tot onbegrip leiden. Zoals dat ook gebeurt in de normale rechtspraak."

   

  "Het BAS heeft gedurende de laatste jaren zeer veel dossiers behandeld en kan getuigen van een grote kunde en onafhankelijkheid in deze dossiers. De arbitragecolleges van het BAS werden in het verleden trouwens altijd erg gewaardeerd door de sportwereld."

   

  "Het BAS behoudt dan ook alle vertrouwen in de door de onafhankelijk benoemingscommissie aangestelde arbiters."