Kijk vanavond naar Sporza Retro Europees voetbal: "Je ontdekt altijd nog iets"

  De beelden vanavond zijn gelukkig in kleur.

  Vanavond om 21.25u begint op Canvas de eerste aflevering van Sporza Retro: Europees voetbal. Karl Vannieuwkerke blikt met Wesley Sonck en Filip Joos terug op het Brugse mirakel tegen Dortmund uit 1987 en het spektakel tussen Manchester United en Real Madrid van 2003. Meer dan de moeite.

  "We gaan 4 weken lang terugblikken op een aantal Europese voetbalmatchen", legt Karl Vannieuwkerke uit. "Elke avond is er één match met een Belgische
  ploeg en een match zonder een Belgische ploeg. Telkens brengen we een ruime samenvatting en in de studio laten 2 analisten hun blik daarop schijnen."

   

  "Dat is fijn, want je blikt terug op een totaal andere periode in het voetbal en dan zie je die evolutie. Je ziet hoe het voetbal echt veranderd is, zoals de terugspeelbal op de keeper die de bal nog in zijn handen mogen pakken. We gaan proberen om wat gebroken voetbalharten te verwarmen."

   

  "Deze week komen Filip Joos en Wesley Sonck langs, volgende week is het aan Frank Raes en Gert Verheyen. Die mannen hebben al heel wat Europese matchen gezien te hebben. Die matchen zitten meestal wel in je geheugen, maar toch ontdek je ook nog iets."

   

  "Zo dronken de spelers van Club in 1987 iets tijdens de pauze van de verlengingen: nu zijn dat sportdranken, toen was dat gewoon gele limonade. Dat zijn echt wel leuke momenten. Sinds die match zijn er ook heel wat generaties voetbalfans bijgekomen die die match misschien nog niet gezien hebben. Het was legendarisch."

  "Die avond mijn eerste daad van opstandigheid"

  Karl Vannieuwkerke heeft de match in 1987 live bekeken op televisie. "Ik was toen 16 jaar en ik weet dat het volle examenperiode was en ik heb bij mijn ouders moeten zagen om te mogen kijken", haalt de presentator herinneringen op.

   

  "En toen het verlengingen werden, moest ik naar bed. Maar ik zei “no way”. Dat was wellicht mijn eerste daad van opstandigheid en ik ben ervoor beloond met fantastische verlengingen."

  Stem vanavond om 21.25u af op Canvas voor de eerste aflevering van Sporza Retro: Europees voetbal. Karl Vannieuwkerke bespreekt samen met Filip Joos en Wesley Sonck Club Brugge-Borussia Dortmund uit 1987 en Manchester United-Real Madrid uit 2003.

  Meer over Sporza Retro: Europees voetbal