Gigi Becali, de gekke voorzitter van FCSB: "Kaalkoppen kunnen niet voetballen"

  Voetbalvoorzitters: ze bestaan in allerlei soorten en gewichten. Klein en flamboyant, groot en spitant. Rustig, discreet en nuchter; maar net zo goed excentriek, buitensporig en verkwistend. In deze nieuwe reeks van Stef Wijnants hebben de clubleiders één eigenschap gemeen: verstoppertje spelen deze licht ontvlambare temperamenten nooit. Vandaag deel 1 van de voorzitter-buitenbeentjes: Gigi Becali.

  Steaua vs Anderlecht

  Sinds Marc Coucke voorzitter is van Anderlecht is het zelden of nooit rustig geweest bij de recordlandskampioen. Coucke contracteert en ontslaat medewerkers aan een hels tempo en krijgt voor zijn wisselvallig beleid de wind van voren.

   

  Naar Belgische normen mag Coucke dan wel een buitenbeentje zijn, in een ranking van ‘controversiële’ voetballeiders zal hij geen plaats opeisen. George ‘Gigi’ Becali zeker wel. De 61-jarige Becali is Roemeen en alleenheerser van FCSB, het vroegere Steaua Boekarest. 

   

  Coucke heeft met Becali gemeen dat hij voorzitter/eigenaar is van de succesvolste club van het land. Anderlecht telt als Belgische recordhouder 34 titels, FCSB werd 26 keer Roemeens kampioen. Nog gemeenschappelijk is dat beide voorzitters proberen aan te knopen met het succesrijke verleden. De huidige malaise van Anderlecht is bekend, maar ook Steaua worstelt met zijn identiteit en heeft sinds 2015 geen belangrijke prijs meer gewonnen.

   

  Hopelijk treedt Coucke over afzienbare tijd niet in het spoor van Becali, want de voorbije 20 jaar gebeurden er 30 trainerswissels bij de club van de ongeduldige voorzitter. Toch is Coucke niet te best begonnen. De wijzigingen in de technische staf sinds zijn overname in 2018 lopen aardig op. Maar verder gaat de vergelijking niet tussen Coucke en Becali.

  Snoep kopen

  Misschien even verklaren waarom we niet langer spreken van Steaua Boekarest maar van FCSB. In 2015 woedt er al meer dan 10 jaar een conflict tussen Becali en het Roemeense ministerie van Defensie over landeigendom, maar ook over de naam en het logo van Steaua, dat eigendom was van het leger.

   

  In 2017 moet Becali uiteindelijk het onderspit delven en betaalt hij een schadevergoeding van 40 miljoen euro voor het misbruik van naam en logo. Becali herdoopt de club dan maar in SC Fotbal Club FCSB SA, kortweg FCSB. 

   

  Sinds George ‘Gigi’ Becali in 2003 eigenaar werd van Steaua is het een tumultueuze rit geworden. De ploeg van het leger, die in 1986 met onder meer Laszlo Bölöni Europacup I won, komt van het ene schandaal in het andere terecht.

   

  Becali is rijk geworden, meer dan 700 miljoen euro, door schimmige deals met het Roemeense leger te sluiten over geruilde gronden. Zijn fortuin gebruikt hij onder meer om de ploeg te financieren.

   

  Als in 2008 de titel te lang uitblijft, gaat de voorzitter persoonlijk ingrijpen. Met een koffer vol cash geld - 1,7 miljoen euro - wordt hij aan het stadion gearresteerd. Als hem gevraagd wordt waarom hij zoveel cash op zak heeft, antwoordt hij doodleuk: ”Ik ga snoep kopen."

   

  Het geld dient om spelers van de tegenpartij te ontmoedigen en officials op het ‘juiste’ spoor te zetten. Het is trouwens een rode draad in zijn leven om op straat cash geld aan mensen uit te delen. Verfoeilijk volgens de ene, barmhartig volgens de andere.

  Becali deelt op straat geld uit

  Cameragek

  Zoals vele voorzitters heeft Becali in het begin goede intenties voor de ontwikkeling van de club. De vastgoedmagnaat wil een solide team opbouwen met spelers van eigen bodem. Maar eens Becali de camera’s heeft ontdekt, is de beer los.

   

  Als zoon van een herder poseert hij op zijn Mercedes Maybach te midden van een kudde schapen, laat hij zich filmen als hij tactische instructies aan een trainer geeft, vecht hij met een journalist en gaat hij koffie drinken met de president.

   

  Becali smult van de aandacht en gelooft dat hij het hele land kan besturen. Met zijn nationalistische ideeën stelt hij zich kandidaat voor het presidentschap. De stunt mislukt, maar Becali schopt het wel tot Roemeens parlementslid.

   

  Meer nog, tussen 2009 en 2012 zit hij zelfs in het Europese parlement. Zijn bijdrage in Brussel en Straatsburg is evenwel nihil. De politieke carrière eindigt abrupt als hij in 2013 de cel in moet.

   

  Zijn voetbalvisie hotst alle kanten op. In het ene langetermijnplan wil hij het ‘Arsenal van Roemenië’ worden met veel jonge spelers van eigen bodem, in zijn volgende strategie koopt hij veelbelovende spelers uit het buitenland, zelfs Zuid-Amerika staat op zijn radar. Met 5 titels en 2 bekers onder zijn bewind kan je zijn bestuurlijk voetbalinzicht bij de belangrijkste club van het land bezwaarlijk een succes noemen.

  Van trainers, kaalkoppen tot homo’s: iedereen wordt geschoffeerd

  Trainers beschouwt Becali slechts als hulpmiddeltje om succes te oogsten en wanneer dat niet meteen lukt, serveert hij hen zonder schroom af. Zo beschreef de grootste Roemeense voetballer aller tijden Gheorge Hagi dat hij seconde na seconde gemarteld en vernederd werd door Becali’s machtsspelletje. Na drie maanden stapte Hagi ‘in overleg’ op.

   

  Ook spelers die niet presteren volgens hun loonstrookje moeten dekking zoeken. De Poolse middenvelder Rafal Grzelak wordt in 2010 de deur gewezen omdat hij…. kaal is. “Heb je ooit een kale speler met nummer tien zien spelen? Zeg het mij!”, roept hij de pers toe. “Ken jij er één? Nee, want kaalkoppen kunnen niet goed voetballen”.

   

  Ook over de samenleving zaait Becali met krasse uitspraken verdeeldheid. In 2006 wordt hij uitgeroepen tot homofoob van het jaar omdat hij een referendum wil financieren om rechten voor holebi’s te weigeren en formuleert hij een voorstel om hen in getto’s op te sluiten.

   

  De dj van dienst in het Steaua-stadion mag ook geen nummer van Queen opleggen, want zanger Freddy Mercury is geen hetero en hij blies ooit een transfer van een speler af omdat hij mogelijk niet ‘de juiste geaardheid’ had.

  Transfer vanuit de cel

  Becali waant zich God en neemt voor niemand of niets een blad voor de mond. In 2009 sluit hij een drietal jongeren dagenlang in zijn huis op, omdat hij vermoedt dat zij zijn Mercedes gestolen hebben. Corruptie, machtsmisbruik en de lange juridische strijd met het leger omwille van zijn illegale grondbezit levert hem uiteindelijk een gevangenisstraf van meer dan 2 jaar op.

   

  Maar ook vanuit de gevangenis bestuurt hij de club. Toen de beloftevolle verdediger Vlad Chiriches in de zomer van 2013 naar Tottenham zou verhuizen, blaast Becali vanuit zijn cel de transfer af. “Wie zijn die mensen van Tottenham? Ik ben Gigi Becali en ik ben niemands slaaf”. Uiteindelijk begint Chiriches zijn internationale carrière in Engeland op de laatste dag van de mercato.

   

  Herman Van Holsbeeck, ex-manager van Anderlecht, heeft ook een moeilijke klant aan Becali. Nicolae Stanciu, weet u nog wel. Anderlecht moet bijna 10 miljoen euro op tafel leggen voor de middenvelder die zich nooit kan doorzetten. Becali, opnieuw op vrije voeten in augustus 2016, toont vol trots dat hij van Stanciu de duurste speler in de geschiedenis van het Roemeense voetbal heeft gemaakt.

  Stanciu was de duurste transfer in de Roemeense geschiedenis, maar hij flopte bij Anderlecht.

  God wil geen vrouwenvoetbal

  Als de opvliegende eigenaar uit de gevangenis komt belooft hij zijn leven te beteren. “Ik kom nog wel in het stadion maar ik praat niet meer met journalisten. Alleen religie interesseert me nog echt”. Het blijft enkele jaren stil, maar in december 2018 haalt hij toch weer de internationale pers.

   

  Het vrouwenvoetbal blijkt niet echt zijn ding. “Vrouwen zijn niet gemaakt om te voetballen, wél om aantrekkelijk te zijn voor het mannelijk geslacht. Ik stop meteen met voetbalactiviteiten als de UEFA mij verplicht een damesploeg op te richten. Je kan geen dingen doen die God niet wil”. Vrouwenvoetbal promoten ligt volgens Becali in lijn met ‘de ideeën van Satan’.

   

  Dat vrouwen een rol in de schaduw moeten hebben blijkt ook net voor de coronacrisis uitbreekt. FCSB kan verschillende matchen op rij niet winnen en Becali weet perfect wat de oorzaak is. “Mijn spelers hebben te veel seks met hun vrouwen of vriendinnen, daarom halen we geen goede resultaten”.

   

  Spits Florinel Coman wordt met naam genoemd en dringend aangeraden om ‘de krachten te sparen’. FCSB staat in de stopgezette play-offs (zelfde systeem als in België) tweede op vier punten van leider CFR Cluj.

  Goede hart voor corona

  Intussen draagt Becali wel zijn steentje bij om COVID-19 in te dijken. Zo koopt de steenrijke vastgoedondernemer duizenden stalen om mensen te laten testen en levert hij materiaal aan plaatselijke ziekenhuizen omdat ze er te weinig hebben om het virus te bestrijden. ”Hoe zou ik kunnen weigeren wat God wil? Mijn mannen hebben vrachtwagens vol producten naar het ziekenhuis gebracht.”

   

  Misschien laat hij na de crisis een nieuw schilderij maken. In zijn groot landgoed hangt Het Laatste Avondmaal, gebaseerd op de muurschildering van Leonardo Da Vinci. Uiteraard neemt Becali de plaats van Jezus in, zijn 11 spelers en coach worden als zijn discipelen afgebeeld.

   

  Volgens Becali gaf hij hiervoor geen opdracht maar is het een cadeau van een bewonderaar die hem graag afgebeeld wil zien als Jezus. Gigi als Jezus, elke Roemeen heeft er zijn idee over….