Anderlecht blijft op zoek naar zichzelf en keert met bloedeloze draw terug uit Roemenië

1. 60' - Verv. David Miculescu door Andrei Cordea
  2. 84' - Verv. Lior Refaelov door Sebastiano Esposito
  3. 90+2' - Geel - Andrea Compagno
UEFA Europa Conference League - speeldag 2 - 15/09/22 - 21:01

Geen Europese boost voor Anderlecht. Paars-wit kwam net als het Roemeense FCSB niet tot scoren in een bijzonder matige partij. FCSB kreeg de beste kansen en beide ploegen ontkwamen aan een strafschop. Met 4 op 6 blijft Anderlecht wel stevig tweede in zijn poule.

FCSB - Anderlecht in een notendop:

• Man van de wedstrijd: Als niemand ernaar speelt, dan gaat de glansrol naar een doelman. Zowel Tornavanu, als Van Crombrugge maakten aanspraak, want beide maakten goede reddingen en hielden de 0. Al had Van Crombrugge meer werk, dus het voordeel van de twijfel gaat de doelman van RSCA.
  • Opvallend: Beide ploegen hadden een strafschop moeten krijgen, maar Gishamer, de Oostenrijkse scheidsrechter, verkeek zich - en niet alleen bij deze twee fases - helemaal op de situaties. Van Crombrugge trok z'n belager opzichtig neer na een blunder en Esposito werd overduidelijk aangelopen.
  • Opvallend (2): Beide ploegen hadden moeten scoren. In de eerste helft leverde Fabio Silva zonder vertrouwen te slap in, in de tweede helft strafte Cordea een tegenaanval niet af.

Van Crombrugge komt goed weg, Silva vergeet te scoren

In een broeierig - zowel qua sfeer, als qua weer - nationaal stadion in Boekarest ging Anderlecht op zoek naar eerherstel. Met een zwarte rouwband om de arm, ter ere van Mister Michel, vatte het de wedstrijd aan met veel goede intenties. Alleen bleef het, buiten de kansjes van Ashimeru en Amuzu, enkel daarbij.

Een sein voor een tegenoffensief van FCSB. Anderlecht kreunde onder het Roemeense tempo en Van Crombrugge moest de meubelen redden.

Zelf ging hij ook in de fout. Na onzorgvuldig uitkomen liet hij de bal uit zijn handen glippen en trok hij zijn tegenspeler neer. Er zijn strafschoppen voor minder gegeven...

FCSB bleef de meest dreigende ploeg, al kon Anderlecht wel op voorsprong komen vlak voor rust. Het ontbrak Fabio Silva enkel aan vertrouwen.

Bijna doodsteek en opnieuw geen strafschop

Anderlecht herstelde het evenwicht in de tweede helft, maar op kansen was het blijven wachten tot Arnstad van ver de wedstrijd probeerde te breken met een pegel van ver. Zijn schot was niet goed afgericht, ook de rebound van Refaelov was even weinig succesvol.

Ondanks de inbreng van Verschaeren, Duranville en Esposito kreeg Anderlecht toch bijna het deksel op de neus.

Na een snelle tegenaanval kwam Cordea, de doelpuntenmaker tegen West Ham, oog in oog met een wijkende Van Crombrugge, maar hij maakte - gelukkig voor RSCA - de verkeerde keuze.

Esposito mocht nog een strafschop krijgen, nadat hij werd aangelopen in 16. De Oostenrijkse scheidsrechter floot opnieuw tegen de logica van het spel in niet.

Anderlecht had ongetwijfeld gehoopt om in Boekarest het vertrouwen op te krikken. Het kreeg echter de krik nooit omhoog en mag uiteindelijk nog blij zijn dat FCSB niet tot scoren kwam.

• Jan Vertonghen: Was dit nu een goeie of slechte match van Anderlecht? "Ik snap de vraag", lachte Vertonghen. "Een zege was welkom, maar 4 punten is ook positief. Ik vond ons zeker de betere ploeg en dat geeft vertrouwen voor de terugmatch. Maar we hadden kunnen winnen als we beter waren geweest in balbezit. Daarvoor ontbrak durf. We draaiden vaak naar achteren en dat heeft te maken met vertrouwen. Een invaller als Yari Verschaeren durft en denkt wel vooruit, Julien Duranville ook. Als we meer denken als zij en geloven in onze kwaliteiten, dan zijn er niet veel ploegen beter dan wij."

• Felice Mazzu: "Als je kijkt vanwaar we komen, toonden we meer volwassenheid en creëerden we kansen. De groep is ontgoocheld, maar tegelijk mogen we tevreden zijn met een punt buitenshuis in Europa. Het maakt deel uit van het proces van genezing. In de laatste fase van de aanval misten we precisie. We missen nog wat vertrouwen. Dat we nog werk hebben wisten we, maar we mogen positief terugkijken. De groep laat het niet hangen."

22:55

Einde: 0-0!

Grishamer fluit nu wel, zij het voor het einde van de wedstrijd. Anderlecht blijft haken op een scoreloos gelijkspel, maar mag er uiteindelijk wel blij mee zijn.

Het kwam met de schrik vrij na een snelle tegenaanval van Cordea, maar gelukkig voor paars-wit maakte hij de verkeerde keuze. Anderlecht had wel een strafschop moeten krijgen, net als FCSB in de eerste helft.

90+2'

Verdiende Anderlecht hier geen strafschop?

87'

Duranville gaat knap voorbij 3 mensen, maar het inspelen op Esposito is niet goed genoeg. Het zag er beloftevol uit nochtans.

85'

Ook geen strafschop voor Anderlecht...

Esposito wordt aangelopen in de rechthoek en gaat neer. De Oostenrijkse scheidsrechter durft niet te fluiten en in de Europa League en de Conference League is er geen VAR aanwezig, jammer...

82'

Anderlecht komt goed weg na felle Roemeense tegenaanval

75'

Vers, jeugdig geweld voor Anderlecht. Duranville komt in de ploeg voor Amuzu.

75'

Gevaarlijke voorzet vanop links, Oaida ging hoog de lucht in op zoek naar de bal, maar hij kan zijn kopbal niet africhten.

71'

Hoedt gaat te opzichtig in de nek hangen van Compagno. Zo komt er een spelhervatting op een interessante plaats. Cornea zijn voorzet schiet door voorbij iedereen.

70'

Het bleef lang uit, maar Mazzu wisselt dan toch: hij gaat de offensievere kant op met Verschaeren voor Kana.

68'

Drinkpauze tijdens blessurebehandeling

Pantea wordt verzorgd. Ondanks het warme weer zijn er geen drankpauzes en dus profiteren alle spelers om nu vlug de dorst wat te lessen. Pantea gaat naar de kant, de Montenegrijn Radunovic komt in de ploeg.

68'

Hoekschop voor FCSB valt in de voeten van Pantea. Ook hij probeert eens van ver, maar krult de bal over het doel. Bij zijn poging schiet een kramp in zijn been.

66'

Anderlecht kan eindelijk nog eens prikken

65'

Dubbele kans voor RSCA!

Arnstad krijgt de bal opnieuw en schudt van ver een pegel uit zijn slof, de Roemeense doelman redt. Refaelov mist precisie bij de rebound.

63'

Arnstad krijgt veel ruimte, maar tikt de bal te ver van zijn voet om tot een schot te komen. Hij heeft de bal zomaar weg.

62'

Arnstad wordt helemaal neergetrokken. Edjouma valt er nog eens op en toch krijgt Arnstad de fout tegen. Het is niet de eerste keer dat de Oostenrijkse scheidsrechter iets verkeerd inschat.