Ga naar de inhoud

"Hoofdcoach worden? Ik weet het niet, het is echt geen simpele job"

Wesley Sonck traint de nationale U19.

Een lange periode in quarantaine is niets voor een bezige bij als Wesley Sonck. Sonck is voetbalanalist, -commentator en trainer bij de nationale U19. In een Facebook Live van Sporza vertelde hij onder meer over die combinatie en zijn professionele ambities.

Wesley Sonck is al enkele jaren trainer bij de nationale jeugd. Hij had er al verschillende leeftijdscategorieën onder zijn hoede en traint momenteel de U19, de laatste categorie voor de beloften. Een belangrijke job in de ontwikkeling van talenten, maar wel een opdracht in de schaduw.

 

TIjdens de Facebook Live wou iemand weten of Sonck zou ingaan op het aanbod om hoofdtrainer te worden bij Racing Genk? "Ik ben aan de laatste maanden bezig van mijn ProLicence-diploma. Eigenlijk kan ik zelfs nu al trainer in eerste klasse worden. Of ik dat ooit wil, weet ik niet", zei Sonck. 

 

"Ik had gedacht om na mijn spelerscarrière meteen in een trainersstaf te beginnen en mij zo op te werken, maar het is anders gelopen. Ik ben vooral analist en commentator geworden. Dat doe ik heel graag. En wat ik ook heel belangrijk vind, is dat ik dicht bij mijn kinderen kan zijn op die manier. Dat heb ik in de loop der jaren vaak gemist. Ik heb nu een heel goede band met hen en ik zou niet meteen willen ruilen."

Het menselijke aspect is voor mij toch heel belangrijk voor een trainer. Ook al moet je harde beslissingen nemen, dan nog moet het onderbouwd zijn. Anders heb je een probleem.

Maar wat als een prachtig aanbod zijn pad kruist? "Ik weet niet meteen wat ik zou zeggen, eerlijk gezegd. Ik kan er nu niet op antwoorden. Het is zeker leuk om in mijn huidige jobs een bepaalde vrijheid te hebben en niet elke dag met al de stress te zitten. Want trainer zijn is vandaag de dag geen simpele opdracht."


"Als ik het ooit zou overwegen, dan zal het met een tussenstap zijn. Ik ben nu hoofdcoach van de U19. Dat is ergens te vergelijken met een hoofdcoach, maar ook weer niet. Het zijn jonge profs, je kan ze nog meer kneden en ik zie ze maar een beperkt aantal keer. Ik steek er veel werk in, maar het is toch niet hetzelfde als een hoofdcoach die elke dag met spelers bezig is."


Uit zijn ervaringen als speler weet Sonck wel heel goed wat voor hem een goede trainer typeert. "Ik heb met veel goede trainers gewerkt, maar diegene waar ik het meest van heb geleerd - puur sportief en over de manier om mensen aan te pakken - is Sef Vergoossen."


"Hij is zeer menselijk en kan een ploeg en een speler beter maken. Het menselijke aspect is voor mij toch heel belangrijk. Ook al moet je harde beslissingen nemen, dan nog moet het onderbouwd zijn. Anders heb je een probleem als trainer, denk ik."  

"Sommige spelers hebben tijd nodig zoals Mertens"

De vraag die Wesley Sonck als trainer van de nationale jeugdploegen altijd krijgt, is of de opvolgers van de huidige "Gouden Generatie" klaarstaan? "Het is moeilijk om daar iets op te zeggen. Wat je niet kan ontkennen, is dat dit jaar opnieuw spelers tot ontbolstering zijn gekomen."

 

"Niet alle voetballers kunnen zijn als Tielemans, Lukaku of Kompany. Soms hebben spelers meer tijd nodig, zoals Mertens. Er staan spelers klaar die op middellange termijn Rode Duivel kunnen worden. Als je ziet dat Charles De Ketelaere of Jérémy Doku al meedraaien bij topclubs in België, zegt dat iets. Maar we weten allemaal dat je er met talent alleen niet komt."

Herbekijk de Facebook Live met Wesley Sonck