Antwerp bouwt gewoon voort aan tribune: "Nog geen dag gestopt"

  Terwijl de meeste mensen nog altijd in hun kot zitten, wordt er bij Antwerp nog altijd naarstig doorgewerkt aan de nieuwe tribune. "We hebben een beetje vertraging opgelopen, maar we zullen zeker klaar zijn voor de start van het nieuwe seizoen", zegt Paul Gheysens.

  Wellicht zal er nog geen publiek toegelaten worden, maar als het nieuwe seizoen straks van start gaat, dan wil Antwerp zijn nieuwe tribune kunnen onthullen. Ondanks de coronacrisis lagen de werkzaamheden aan de Bosuil de voorbije weken dan ook niet stil.

   

  "We zijn nog geen dag gestopt", zegt voorzitter Paul Gheysens, tevens baas van bouwheer Ghelamco, aan Sporza. "In België zijn we in het begin wel teruggevallen tot op 10% van onze capaciteit, maar vandaag zitten we al weer aan 50 à 60%."

   

  Antwerp vloog onder meer zijn buitenlandse werknemers opnieuw in en nam enkele strenge maatregelen om de veiligheid te waarborgen: uiteraard moet iedereen afstand houden, er is overal mogelijkheid om de handen te ontsmetten met alcohol of zeep en bij het binnenkomen wordt de temperatuur van elke werknemer met een warmtecamera gemeten.

   

  "We zetten sowieso al fel in op veiligheid, maar nu hebben we nog extra veiligheidsmensen aangenomen, zodat we die discipline erin krijgen. Door geleidelijk aan op te bouwen, eerst van 10% nu naar 50% en binnenkort naar 100% hebben de mensen die gewoonte kunnen aanleren. Die eerste arbeiders waren in feite een soort ambassadeurs voor de rest."

  Paul Gheysens (midden) is voorzitter van Antwerp en tevens baas van bouwheer Ghelamco.

  "De mensen moeten dringend, dringend weer aan het werk"

  Paul Gheysens vindt dat de aanpak van Antwerp en in bredere zin Ghelamco een voorbeeld zou moeten zijn voor andere beroepsgroepen. "Ik vind het een ongelooflijk gemiste kans van de beleidsmakers."

   

  "De mensen zitten nu al 5 weken in hun kot. Ze hadden beter de regels langzaam opgebouwd, zodat social distancing voor hen ook een gewoonte zou worden. Straks komen er nog 2 weken bij en wordt de boog weer wat meer opgespannen... Wie wekenlang niemand heeft gezien, heeft die gewoontes niet opgebouwd."

   

  "Ik vind dan ook dat de mensen dringend, dringend weer aan het werk moeten. Uiteraard onder strenge voorwaarden. De mensen zijn tot veel bereid. 85% is zich ook bewust van die social distancing. 15% heeft zijn leven niet op orde en heeft wat sturing nodig."

   

  "Maar ik hoop dat de beleidsmakers hiernaar luisteren. Want zonder economie zullen we nog iets anders meemaken!"

  De maatregelen die Antwerp heeft genomen op een rijtje