Van Vleuten: "Zou moord doen om kermiskoers te kunnen rijden"

  Begin dit jaar won Annemiek van Vleuten nog de Omloop.

  2020 had een belangrijk jaar moeten worden voor Annemiek van Vleuten . Niet alleen omdat ze een heel jaar in de regenboogtrui mag rondrijden, maar ook omdat ze kandidaat nummer 1 was voor olympisch goud. "Daar zit je dan thuis met je superbenen."

  "Ik heb 2 weken nodig gehad om afscheid te nemen van mijn doelen. Daar zat ik dan thuis met mijn superbenen. Terwijl ik zoveel zin had in Vlaanderen en het Ardense drieluik", zucht Annemiek van Vleuten in een gesprek met Sporza. 

   

  "Voor mij is het extra zuur, omdat ik net dit jaar in de regenboogtrui reed. Maar ik heb met de Omloop Het Nieuwsblad dan toch al een mooie overwinning behaald in die trui. 1 wedstrijd gereden en 1 zege, dat is toch ook lekker."

   

  Inmiddels heeft Van Vleuten de zware trainingen moeten terugschroeven. Wat doet ze met die extra tijd? "Eindelijk ben ik eens thuis, maar helaas kan ik die tijd niet spenderen met mijn vrienden en familie."

   

  "Ik heb altijd graag gekookt en dat doe ik nu wat vaker. Ik denk er ook aan weer gitaar te beginnen spelen. Dat doe ik heel graag, al heb ik het al een paar jaar niet gedaan. En ik geef ook af en toe bijles aan de buurkinderen."

  Van Vleuten wint de Omloop Het Nieuwsblad

  "UCI voelt druk van publieke opinie"

  De voorbije dagen kreeg een kalender voor het najaar steeds meer vorm. Voor de mannen althans, want over de vrouwen werd in alle talen gezwegen. "Ik maak me alleen druk in dingen waar ik controle over heb. We hebben gelukkig een goeie vakbond en die heeft een goeie brief geschreven aan de UCI."

   

  Van Vleuten denkt dat de wielerbond daar wel gehoor aan zal geven. "De UCI voelt ook die druk van de publieke opinie. Ze zullen dat zeker oppikken, want ze willen iedereen achter zich scharen."

   

  Van Vleuten is niet kieskeurig over welke koersen ze nog wil rijden dit jaar. "Je mist de competitie zo erg dat je bij wijze van spreken een moord zou doen om een kermiskoers te kunnen rijden. Ik hoop dat we überhaupt nog kunnen koersen."

  Ik hoop dat de Tour de France voor mannen overeind blijft, dat is ook voor het vrouwenwielrennen belangrijk.

  Annemiek van Vleuten

  "Ook ik heb moeten inleveren"

  Annemiek van Vleuten rijdt voor Mitchelton-Scott, een ploeg met ook een sterke mannenploeg. "Net als de mannen en het personeel hebben wij ook moeten inleveren", zegt de Nederlandse. "Dat is ook weer zorgwekkend, maar ook daar lig ik niet wakker van."

   

  "Ik hoop heel erg dat de Tour de France voor mannen overeind blijft, omdat de ploeg dan kan overleven. Dat zal nodig zijn, want 2021 wordt een belangrijk jaar met de Olympische Spelen."