"Nieuwe F1-kalender zou niet hetzelfde zijn zonder Spa, we hopen op een plaatsje"

  De bekende raidillon in Spa-Francorchamps.

  Al 10 Formule 1-races zijn intussen uitgesteld of geannuleerd. Daarom maakt de F1-organisatie nu werk van een volledig nieuwe kalender. De GP van België hoopt op een plaatsje. "We wensen dat allemaal, maar we moeten zien of het wel mogelijk is", zegt Melchior Wathelet, de voorzitter van circuit van Spa-Francorchamps.

  "Wedstrijden op Europese bodem waarschijnlijk niet later dan september"

  Ook in de autosportwereld is het onduidelijkheid troef. De F1-organisatie bokst momenteel een volledig nieuwe kalender in elkaar, maar het is nog niet bekend hoe die er precies uit zal zien.

   

  "Ik heb al veel geruchten gehoord", zegt Wathelet. "Alle info moet voorlopig onder ons blijven. Er is nog niets definitief en er is nog veel onduidelijkheid, iedereen wilt natuurlijk iets organiseren dit jaar. We hopen en wensen allemaal dat er een plaatsje zal zijn voor Spa (voorlopig gepland op 30 augustus, red). Een kalender zonder Spa, dat is niet hetzelfde."

  Het lawaai zorgt ervoor dat we niet zomaar kunnen schuiven met onze datum.

  Melchior Wathelet

  De Formule 1 gaf op zijn website al mee dat er waarschijnlijk ook na 29 november, wanneer de laatste GP van het seizoen in Abu Dhabi zou plaatsvinden, nog geracet zal worden.

   

  "Volgens mij kunnen de wedstrijden op Europese bodem op die nieuwe kalender niet later dan midden september georganiseerd worden. Ze moeten daarna nog naar Amerika en Azië. Voor ons is verschuiven naar een latere datum sowieso moeilijk. Niet alles is mogelijk, bijvoorbeeld omwille van het lawaai van de motoren."


  "Er is ook een gerucht om 2 races per week te gaan organiseren, maar ik vraag me af of dat te doen is. Het is wel positief dat de crisis ervoor zorgt dat alle voorstellen nu bespreekbaar zijn. De relatie tussen de verschillende circuits is nog nooit zo goed geweest."

  "Spa is het mooiste circuit, natuurlijk overleven wij het als de race niet kan doorgaan"

  Door de beslissing van de regering om geen massa-evenementen te organiseren tot en met 31 augustus, zal er geen publiek ontvangen kunnen worden in Spa in het weekend van 30 augustus.


  Wathelet: "Uiteraard is een F1-race een massa-evenement. We hebben tijdens die 3 dagen dat er races georganiseerd worden in Spa ongeveer 300.000 bezoekers. Dat kan niet zomaar plaatsvinden."

   

  "Maar Spa-Francorchamps is het bekendste en mooiste circuit ter wereld. Stel dat de race niet kan doorgaan, dan overleven wij dat natuurlijk. Al zal het wel anders zijn."

  Bekijk het verslag in het Journaal: