Wielerbond: "Willen renners en organisatoren zo snel mogelijk duidelijkheid bieden"

  De hoofdzetel van Belgian Cycling in Tubeke.

  De Belgische wielerbond heeft in overleg met de Vlaamse en Waalse afdeling een interfederale coördinatiecel opgerecht om orde te brengen in de coronachaos. "Er was een noodzaak om dringende beslissingen te nemen", zegt Jos Smets, directeur van Belgian Cycling.

  Door het coronavirus zijn tal van wielerwedstrijden afgelast of uitgesteld en het is bij momenten moeilijk om door het bos nog de bomen te zien. "Met de oprichting van een coördinatiecel willen we via overleg orde brengen in de coronachaos", legt Jos Smets uit.

   

  "Er was een noodzaak om dringende beslissingen te nemen. De UCI is bevoegd voor alle internationale wedstrijden. Onze coördinatiecel heeft ook de supervisie over de nationale of regionale koersen. We spelen zo kort mogelijk op de bal, want het is zinloos om organisatoren van wedstrijden die mogelijk getroffen worden onnodig lang in spanning te houden."

   

  "Tegelijk willen we ook de renners zo snel mogelijk duidelijkheid bieden. Bij het opmaken van hun trainingsschema's is het ook voor hen goed te weten dat hun eerstvolgende wedstrijd mogelijk pas over een paar weken zal plaatsvinden."

   

  "We waren er vlug bij om een competitiestop af te kondigen tot en met 30 april. En op 3 april verlengden we die maatregel al, tot en met Pinkstermaandag (1 juni). Met de dood in het hart, maar iedereen is gebaat bij duidelijkheid." 

  Jos Smets

  "Proberen oplossing te zoeken voor uitgestelde wedstrijden"

  In de coördinatiecel zetelen leden van de 3 federaties. "We proberen oplossingen te zoeken voor koersen die in het voorjaar werden afgelast en proberen de geschrapte kampioenschappen een nieuwe plaats te geven op de kalender. Er is dus voortdurend overleg met de getroffen organisatoren", aldus Jos Smets.

   

  Enkele Belgische topklassiekers hebben voor 2020 een alternatieve datum aangevraagd. Dat gebeurt in eerste instantie via Belgian Cycling.

   

  "Op vraag van de UCI hebben wij contact genomen met de organisatoren, met de vraag of ze de verplaatsing van hun wedstrijd zien zitten. Hun antwoord geven wij door aan de Internationale Wielerunie, die de uiteindelijke beslissing neemt over welke wedstrijd waar op de kalender komt."