Daar is de VAR weer (en meer): IFAB verduidelijkt nieuwe spelregels

  De veldref beslist en zal wellicht vaker het tv-scherm opzoeken.

  22 spelers op een voetbalveld, in een niet zo ver verleden was het nog vrijwel dagelijkse kost. Door het coronavirus slaapt koning voetbal (nagenoeg overal), maar de Internationale Spelregelcommissie in het voetbal (IFAB) is wel wakker en heeft zijn nieuwe regels bevestigd. 

  Herinnert u zich nog de periode waarin de VAR een van de belangrijkste gespreksonderwerpen was aan de automaat, op de trein, op het werk of in de betere voetbalpraatprogramma's?

   

  De videoref is al een tijdje naar het achterplan verdreven, maar in een verduidelijking van de (nieuwe) spelregels van IFAB (International Football Association Board) komt de VAR nog eens aan bod. De richtlijnen waren al min of meer bekend, maar zijn nu geofficialiseerd. 

   

  Wat lezen we in het document? "Als het gaat om een  ‘clear and obvious error’ of ‘serious missed incident', dan zal de VAR dat melden aan de scheidsrechter op het veld, die dan beslist of er een 'review' komt. De VAR mag in zo'n geval advies geven aan de scheids, maar het eindoordeel ligt altijd in de handen van de ref zelf."

   

  De VAR interpelleert de veldscheidsrechter in zo'n geval en vertelt hem wat er op de beelden kan worden gezien. "De ref bekijkt vervolgens de beelden op het scherm en kiest dus voor een ‘on-field review' voor hij zijn beslissing neemt. Of de ref beslist op basis van zijn eigen indrukken en de informatie van de VAR. Dat heet dan een 'VAR-only review'."

  Subjectief versus feitelijk

  De IFAB maakt daarna een onderscheid tussen subjectieve beslissingen en feitelijke beslissingen.

   

  Onder de eerste categorie vallen onder meer de intensiteit van een overtreding, beïnvloeding van buitenspel en mogelijk handspel.

   

  Daar is een on-field review (het bekijken van de beelden op een scherm) gepast. In de vorige richtlijnen stond "meestal gepast", maar "meestal" is nu geschrapt. In een subjectief geval bestudeert de ref voortaan dus ALTIJD de beelden.

   

  Als het gaat om feitelijke beslissingen - o.a. buitenspel, overtreding binnen of buiten de zestien, bal over de lijn of niet - volstaat meestal een VAR-only review (zonder consultatie van de beelden).

   

  Maar volgens de IFAB kan ook de on-field review gehanteerd worden als dat helpt om de spelers te overtuigen of om de beslissing te "verkopen", wanneer het bijvoorbeeld om een resultaatbepalende fase gaat in het slot van de wedstrijd.

  Kritische geluiden in Engeland

  In mensentaal: de IFAB benadrukt nog eens dat de scheidsrechter op het veld de eindverantwoordelijkheid draagt en dus een oordeel moet vellen.

   

  Op papier zou het aantal interventies bij het scherm aan de zijlijn ook kunnen toenemen, aangezien subjectieve (en dus niet-feitelijke) beslissingen nu altijd beoordeeld moeten worden na het bekijken van de beelden.

   

  Met die richtlijn wil de IFAB de kritiek op de VAR doen afnemen. Vooral in Engeland kwam er heel veel gemor over het systeem, omdat de veldscheidsrechters daar meestal voortbouwden op wat er werd ingefluisterd in hun oortje door de VAR en amper zelf naar de tv-beelden gingen kijken. 

  Wat staat er nog in het reglement?

  Lees hier de nieuwe spelregels van de IFAB. 

   

  De nieuwe spelregels gelden vanaf 1 juni, maar door de coronacrisis kunnen de huidige seizoenen dan misschien nog aan de gang zijn.

   

  De IFAB gunt de betrokken competities in dat geval de vrijheid om de regels al vanaf 1 juni of bij de start van de volgende voetbaljaargang te implementeren.