Het verval van Lommel: 2,6 miljoen erdoor gejaagd, CEO buiten en fans gratis binnen

  Het water staat Lommel tot aan de lippen.

  Dat Lommel SK geen licentie zou krijgen om ook volgend seizoen profvoetbal te spelen, stond in de sterren geschreven. Stef Wijnants, volger van het Limburgse voetbal, schetst het verhaal van de 1B-club die (net als 17 jaar geleden) op een faillissement afstevent.

  Dat de club geen licentie krijgt voor profvoetbal is een anti-climax voor Lommel in een seizoen waarin het zich na een uiterst moeilijke start toch kon redden en zelfs POII kon spelen. Op het veld is het dus goed gelopen, maar intern rommelde het al maanden.

   

  Lommel kon bij de Licentiecommissie niet bewijzen - en het is een hele boterham - dat het zijn spelers, trainers, personeel, rsz, belastingen, bedrijfsvoorheffingen, ongevallenverzekering en bondsschulden betaald heeft.

   

  En nog erger: daarnaast stelde de Licentiecommissie vast dat het beroep van de Israëlische eigenaar-investeerder spelersmakelaar is. Dat hij dus spelers versluisde van een academie in Gambia naar Lommel. Met andere woorden: er zijn inbreuken vastgesteld op de reglementen.

  Wat zoekt een Israëlische zakenman in de bossen van Noord-Limburg?

  We gaan even terug naar mei 2019: Lommel zit in zwaar (financieel) onweer als het geen overnemer vindt. Maar het vindt die in Ehud "Udi" Shochatovitch, een Israëlische advocaat.

   

  Udi zegt op zijn voorstelling dat hij vroeger banden had met spelersmakelaars, maar op het moment van zijn voorstelling in Lommel niet meer. Ik was erbij op die persconferentie en ik vond het een schimmige start.

   

  Ik vertrouwde het zaakje toen al niet, want je stelt je de logische vraag: wat komt een Israëlische zakenman zoeken in de bossen van Noord-Limburg? Denkt die nu echt dat hij daar op een voetbalgoudmijn zou stoten? Maar goed, kritische vragen waren niet echt welkom en de trein startte.

   

  Udi ging 2,6 miljoen euro investeren. Dat bleek over een periode van 5 jaar te gaan. Maar vanaf het begin vloog het geld buiten. Want wie kwam er allemaal? Ronny Van Geneugden, Harm van Veldhoven, Philip Haagdoren, Peter Maes, ... Dat zijn geen jongens die voor een appel en een ei je club binnenkomen.

   

  Uit West-Vlaanderen kwam een dure financiële directeur. En er was een CEO, Rudi Vandenput, die 10% van de aandelen gekregen had omdat hij Udi naar Lommel gebracht had. Dat was dus eigenlijk een soort van beloning.

   

  Maar die Vandenput keerde zich blijkbaar een vorstelijk loon uit. En klein probleempje: van dat laatste had hij Udi niet op de hoogte gebracht. Dus werd Vandenput in het najaar van 2019 op straat gezet.

   

  Vandenput ontkent dit. Hij zegt dat hij zélf opgestapt is, omdat hij zich niet meer kon vinden in de "praktijken" van Udi.

   

  Vandenput: "Ik had de laagste vergoeding van iedereen binnen het directiecomité, als consultant nota bene. Niet eens in loondienst. Hoofdaandeelhouder Shochatovitch overrulede iedere beslissing, zodat niet ik maar hij de facto afgevaardigd bestuurder bleek te zijn."

   

  "Dit was één van de belangrijkste redenen van mijn vervroegd vertrek. Shochatovitch was perfect op de hoogte van mijn vergoeding en keurde dit zelf goed op de Raad van Bestuur. Op de Raad van Bestuur op 21 oktober 2019 stapte ik samen op met Paul Kerkhofs. De hoofdredenen van mijn exit zijn nu boven water gekomen."

   

  Intussen werden spelers naar Lommel gehaald die de club niet kon betalen of die eigenlijk niet eens konden voetballen. Daardoor was de 2,6 miljoen euro van Udi vrij snel bijna helemaal opgesoupeerd.

   

  Zo kon bijvoorbeeld een lokale leverancier, een cateringbedrijf, geen geld meer opeisen, want er was niks meer. Die man is nu naar het gerecht gestapt. Dat zijn allemaal verhalen om maar aan te geven: het is snel verkeerd gelopen.

  Geen proflicentie, en ook geen licentie voor 1e amateur

  De spelers werden betaald. In maart hebben ze wel niets meer ontvangen. Op 18 maart zijn ze op technische werkloosheid gezet, maar daar is geen overleg aan te pas gekomen.

   

  Udi gebruikt de coronacrisis om te zeggen dat hij niet meer wil investeren en dat de club te koop staat. Nu staat in de statuten dat wanneer Udi er niet voor kan zorgen dat Lommel een proflicentie krijgt, dat de oude vzw de club dan voor 1 symbolische euro kan terugkopen.

   

  Dat zou nu dus kunnen gebeuren, maar er zijn natuurlijk zware contracten van spelers en directeurs. De vraag is nu of die vervallen of niet.

   

  Om de zaken nog wat erger te maken: Lommel is er zo slecht aan toe dat het zelfs geen licentie voor 1e amateur gekregen heeft, waardoor het in principe volgend seizoen in 2e amateur moet aantreden.

  Nu staat in de statuten dat wanneer Udi er niet voor kan zorgen dat Lommel een proflicentie krijgt, dat de oude vzw de club dan voor 1 symbolische euro kan terugkopen.

  1,7 miljoen euro nodig

  Ze kunnen nu beroep aantekenen bij het BAS. Maar de vraag is: wie gaat de kastanjes uit het vuur halen? Ze kunnen tot 14 april met nieuwe documenten komen, maar ze moeten vooral 1,7 miljoen euro bij elkaar zien te halen.

   

  Wie werpt zich op om zo'n financieel hiaat op te vullen? Wie zorgt ervoor dat die documenten in orde geraken?

   

  Officieel luidt het dat Lommel "gewettigd optimistisch" is, maar de mensen die ik gesproken heb, kunnen dat maar moeilijk geloven.

   

  Het stond een jaar geleden al in de sterren geschreven dat Lommel bij de eerste de beste keer in de touwen zou hangen. Dit is vooral zeer zielig voor de supporters en al die mensen die bij de jeugdwerking betrokken zijn, want dat gaat over honderden mensen.

   

  Wat die supporters betreft: die waren intussen teruggekeerd naar de club. Ook omdat ze allemaal gratis binnen mochten om toch maar een beetje sfeer te creëren. Maar ja, als je iedereen - of toch veel mensen - gratis binnenlaat, komt er geen geld in het bakje...

  Stef Wijnants

  Reactie van Lommel op de licentieweigering: