OHL-dokter bestrijdt corona in Heilig Hart Ziekenhuis: "Heb me omgeschoold"

  OHL-dokter Brahim Hacene rechts.

  Hij zou nu in short en korte mouwen langs het veld moeten staan om te kijken hoe de spelers van OHL zich klaarstomen voor de 2e play-offmatch. De realiteit maakt dat clubdokter Brahim Hacene zich dagelijks in een soort astronautenpak wringt om coronapatiënten te helpen in het Heilig Hart Ziekenhuis in Leuven. OHL brengt zijn verhaal.

  Brahim Hacene, dokter van de A-kern van OH Leuven, werkt op de afdeling fysische geneeskunde en revalidatie van zowel het Heilig Hart als het UZ Leuven, schrijft OHL op zijn website. Dit artikel is een neerslag van zijn verhaal.

   

  Toen het coronavirus uitgroeide tot een pandemie schoolde Brahim zich om, zodat hij tijdelijk de longartsen kan bijstaan op de Covid-afdeling van het Heilig Hart.

   

  Ook zijn job in het voetbal ziet er heel anders uit sinds de uitbraak van het coronavirus. De Leuvense dokter roept iedereen op de nodige discipline aan de dag te leggen. Enkel allemaal samen kunnen we het virus onder controle krijgen.

   

  Hacene voetbalde bij de jeugd van zowel Stade Leuven als Zwarte Duivels Oud-Heverlee, door een medisch probleem moest hij bij de beloften van Genk stoppen met voetballen. Bij OHL was hij coach bij zowat alle jeugdreeksen. Nu stuurt hij het medische team aan. Dat bestaat voor de A-kern uit 2 kinesisten, een podologe/pedicure, een osteopaat, een huisarts en een masseur. (lees voort onder de foto)

  "Ik heb me omgeschoold om longartsen te kunnen helpen op Covid-afdeling"

  Normaal behandelt hij spieren, pezen en gewrichten, ook in het ziekenhuis. Net als voor veel andere hulpverleners heeft het coronavirus een serieuze impact op het dagdagelijkse werk van Brahim.

   

  Hij maakte daarom een drastische keuze: “In deze ongeziene tijden lijkt het mij niet meer dan logisch dat artsen collega’s tijdelijk ondersteunen. Dat maakt dat ik al enkele weken op de Covid-afdeling werk van het Heilig Hart Ziekenhuis in Leuven.”


  “Ik help er longartsen die mensen met corona behandelen. Voor veel van die patiënten, vaak ouderen, is het best schrikken als zij ons de eerste keer zien. Zij zien immers helmen, geen gezichten. We werken helemaal ingepakt, in een soort van harnas, voor onze eigen gezondheid en voor die van de patiënten. Dat gemis aan interactie merk je wel. Al proberen we dat uiteraard maximaal te compenseren.”

   

  Tot voor enkele weken behoorden virussen niet echt tot de interesse- of de leefwereld van Brahim. Het coronavirus heeft daar op een radicale manier verandering in gebracht. “Ik heb mij snel moeten bijscholen. Ondertussen ken ik dus wel wat van virussen, maar ik ben uiteraard geen viroloog.”

  In deze ongeziene tijden lijkt het mij niet meer dan logisch dat artsen collega’s tijdelijk ondersteunen.

  Brahim Hacene

  "We moeten virus met z'n allen onder controle krijgen"

  De waardering van de man en de vrouw in de dorpsstraat voor het zorgpersoneel ging de voorbije weken fors de hoogte in. Meer dan terecht overigens. Mensen klappen, maken spandoeken, zingen zelfs op straat om de helden uit de zorg een hart onder de riem te steken.

   

  Hacene staat daar niet echt bij stil en nuanceert die nieuw verworven status. “Ik heb voor de geneeskunde gekozen omdat ik wou zorgen voor mensen. Daarom legde ik de eed van Hippocrates af. Ik vind het dan ook niet meer dan normaal dat ik mij nu heb omgeschoold, net omdat ik mensen wil helpen."

   

  "Daarvoor zijn wij er. Ik hoef daar geen extra waardering voor of mensen die in hun handen klappen. Al is dat uiteraard wel leuk.”

   

  “Postbodes, chauffeurs en medewerkers van supermarkten verdienen evenveel aandacht, vind ik persoonlijk. Maar ook de mensen die thuiswerken en zich maximaal aan de regels houden, verdienen daarvoor respect. Het vergt discipline van ons allemaal om het coronavirus onder controle te krijgen. We moeten het met zijn allen doen. Alleen dan zal het ons lukken.”

  Het vergt discipline van ons allemaal om het coronavirus onder controle te krijgen.

  Brahim Hacene

  "Nog veel te vroeg voor groepstrainingen"

  Niet alleen in het ziekenhuis ziet de dag van Hacene er heel anders uit dan een handvol weken geleden. Dat geldt ook voor zijn job binnen het voetbalwereldje.

   

  “Normaal ben ik elke ochtend op de club en sta ik elke wedstrijd van het A-team paraat. Beide zaken zijn weggevallen door het coronavirus. Maar ik ben wel bereikbaar voor spelers die met vragen zitten. Op regelmatige basis zijn er ook online meetings tussen de technische en de medische staf.”

   

  Links en rechts startten enkele profteams in het buitenland de trainingen opnieuw op. Met welk gevoel kijkt Brahim, die dagelijks wordt geconfronteerd met corona-patiënten, daarnaar? “Je kunt landen niet met elkaar vergelijken."

   

  "Het lijkt me evident dat het in ons land nog veel te vroeg is om groepstrainingen te organiseren. Virologen stellen dat je maximaal met 2 personen naar buiten mag. Wie zijn wij dan om ons daar niet aan te houden?”

   

  “Het is echt geen makkelijke periode voor onze spelers. Vooral dan op mentaal vak. Het is alsof je moet studeren voor een examen waarvan je niet weet wanneer dat zal plaatsvinden. Spelers dienen gefocust te blijven, maar zitten met zoveel vragen. Conditie opbouwen en pieken, dat zijn ze gewoon. Maar wanneer dienen ze klaar te zijn? Da’s de grote onbekende.”

  Lees het volledige verhaal van Brahim Hacene op de site van OHL.