Eline Berings over opschorten kwalificatieperiode: "Bizar en jammerlijk"

  De olympische route van Eline Berings bevat heel wat hindernissen.

  Atleten die zich nog hopen te plaatsen voor de Olympische Spelen van volgend jaar zitten de komende maanden in de wachtkamer. World Athletics heeft beslist om de kwalificatieperiode te schorsen tot 1 december. Dat is een streep door de rekening van Eline Berings. "Ik vind het toch een jammerlijke beslissing", zegt de hordenloopster.

  Mocht er nog aan competitie gedaan worden de komende maanden, dan blijven atleten die de olympische limiet behalen met lege handen achter. Tot 1 december ligt de kwalificatieperiode stil, zo besliste World Athletics vandaag.

   

  "Ik vind het jammer dat dit nu al beslist is, want de atleten hopen toch dat er deze zomer nog een paar wedstrijden zullen zijn", zegt Eline Berings bij Sporza.

   

  De 33-jarige hordenloopster zoekt nog naar een ticket voor Tokio, maar verliest dus weer enkele maanden. "Ik vind het bizar. Ik begrijp volledig dat je de ranglijsten blokkeert, want dat kun je niet verantwoorden in een jaar waarin je niet kunt garanderen dat er overal wedstrijden zullen zijn."

   

  "Maar dat het niet geldig is als je de limiet toch loopt, dat gaat ver. De Spelen vinden pas in 2021 plaats. De kans is groter dat mensen die nu goed lopen, dat ook op de Spelen zullen doen dan mensen die het vorig jaar gedaan hebben."

   

  "Topsport is zeer veranderlijk. Ik vind het dus een jammerlijke beslissing. Je neemt een sprankeltje hoop weg bij atleten. Dan is het moeilijk om de juiste motivatie te vinden om elke dag te trainen. Atleten leven toe naar een doel en dat is momenteel onmogelijk."

  De Spelen vinden pas in 2021 plaats. De kans is groter dat mensen die nu goed lopen, dat ook op de Spelen zullen doen dan mensen die het vorig jaar gedaan hebben.

  Eline Berings

  "Ik vrees dat er in 2020 niet veel meer zal gebeuren"

  De advocaat van de duivel zou ook kunnen zeggen: dankzij deze beslissing is er toch (deels) duidelijkheid? "Ja, maar iets niet kunnen doen is geen doel, hé. Je kunt niet trainen om iets niet te kunnen doen. Je hebt vooral nood aan duidelijkheid van wat er wel kan."

   

  "Het EK is nog een vraagteken. Hoe meer afzeggingen er volgen, hoe kleiner ook die kans wordt. Ik ben voorstander van zoveel mogelijk beslissingen en van duidelijkheid in de onduidelijkheid. En we moeten ons erbij neerleggen. Maar ik vrees dat er in 2020 niet veel meer zal gebeuren."

   

  Het EK - 25 tot 30 augustus in Parijs - is nog niet geschrapt. Dreigt dat EK overbodig te worden als er toch geen limieten behaald kunnen worden? Berings: "Neen, want een kampioenschap blijft een kampioenschap."

   

  "Maar ik ben sportpsychologe van opleiding en ik maak me zorgen over hoe sporters constant tussen twee vuren zitten. We maken ons zorgen om onze gezondheid, we kunnen niet optimaal trainen en de onduidelijkheid is erg moeilijk. Er zijn veel tegenstrijdigheden en elke dag verandert er wel iets."

  "Je riskeert juridische zaken, maar ik zal het zelf niet doen"

  Mocht een atleet de komende maanden toch het olympische minimum behalen, dan is die chrono of sprong dus niet geldig. Moeten we ons opmaken voor een procedureslag?

   

  "Dat riskeer je wel", zegt Eline Berings. "Het is toch discutabel. Of ik het zelf zou doen? Neen, ik denk het niet. Ik ben een vechter, maar ik ga ook niet tot in het extreme."

   

  En intussen blijven atleten zoeken naar motivatie en doelen. "Er is een groot verschil tussen fysiek actief blijven en je voorbereiden op een wedstrijd."

   

  "Ik hoop dat er ook over het EK snel duidelijkheid is. Dan weten we of we een streep moeten trekken door 2020 en al aan de voorbereiding op 2021 moeten beginnen."