Michel Wuyts over DeRonde2020: "Er zal ongelooflijk geknald worden"

  De 13 deelnemers van zondag.

  Vanmiddag vanaf 15.30u serveren we u op www.sporza.be en Eén een primeur: DeRonde2020, een koers op rollen waarbij 13 profs de finale van de Ronde van Vlaanderen vanuit hun kot rijden. Michel Wuyts geeft commentaar en is stiekem toch een beetje nerveus.

  Ik ken de wereld van de virtuele koers weinig of niet. Ik heb de test van dit evenement meegemaakt en ik stond versteld van hoe het in elkaar zit, van hoe de animatie verloopt en van hoe de inspanningen gerelateerd worden aan bewegende poppetjes.

   

  Het is fascinerend. Ik waande me in een speeltuin. Ik kan me wel inbeelden dat het mensen opzweept. Ik denk ook dat heel wat vijftigers of zestigers op zo'n platform rijden. Ik wil hun eten alleszins niet betalen, want dan kom ik niet meer uit de kosten.

   

  In de eerste plaats oogt het wat kinderlijk, maar ik kan me inbeelden dat je getriggerd wordt door die afbeelding van jezelf. Ik stap dus mee in een wonderlijk verhaal.

   

  Of dit dan de of een toekomst is? Het zal geen permanent vervangmiddel zijn voor de Ronde of een ander monument, maar het is evident dat mensen zich ook in deze wereld willen onderscheiden. 

   

  Er moet wel nog een weg afgelegd worden. De omgeving waarin de renners zondag zullen rijden, is in die wereld wel erg Spaans.

   

  Kijkers zullen plots vaststellen dat de Oude Kwaremont omzoomd is met olijfbomen en dat in de dorpjes de huizen opgetrokken zijn uit graniet. Ik waande me even in Galicië, nog altijd Noord-Spanje.

   

  Dat wordt dus de uitdaging, maar dat is monnikenwerk. Men zal op termijn wel de echte Ronde-sfeer kunnen scheppen.

   

  De hellingsgraden worden overigens wel gerespecteerd en ik hoor van deelnemers dat die hellingen tegenvallen. Het is moeilijker om de Kruisberg op dit platform op te rijden dan in werkelijkheid. Dat belooft. 

  Het is fascinerend. Ik waande me in een speeltuin. Ik kan me wel inbeelden dat het mensen opzweept.

  Michel Wuyts

  "Er zal geweldig hard geknald worden"

  Thomas De Gendt is een grote liefhebber en ziet al een voordeel: hij hoeft zondag niet te wringen. José De Cauwer zegt altijd: laat iedereen over een afstand van 200 kilometer rechtdoor rijden, zoals op een atletiekpiste, en dan rijdt De Gendt van iedereen weg.

   

  Maar hier gaat het over 32 kilometer en dat is toch iets anders. Ik zag bij de test ook aan het kopje van Remco Evenepoel hoe geïnteresseerd hij was. Hij zal zich er wel op toeleggen.

   

  Of het dan meer is dan een spel? Dit zijn ambitieuze superprofs. Iedereen heeft al 3 weken of meer niet meer gekoerst. Ze zullen zich ongelofelijk smijten. Ik ga ervan uit dat er geweldig hard geknald zal worden. De olijfbomen zullen razendsnel voorbij vliegen.

  "Ik ben een beetje gestresseerder voor deze Ronde dan voor de echte Ronde"

  Om het project technisch waar te maken, word ik naar de VRT geroepen, maar ik zal zondag niet samen met José De Cauwer in een cabine zitten.

   

  Normaal geven we elkaar geregeld een por of delen we een knietje uit, maar dat is nu niet mogelijk. We zitten in verschillende cellen, gescheiden door een vensterraam.

   

  Ik geef toe: ik zal een beetje gestresseerder zijn voor deze Ronde op rollen dan voor de echte Ronde.

   

  De stress voor de normale Ronde bouw je op voor de uitzending, maar eens die koers rolt, dan ga je mee in de lange uitzending van ruim 6 uur. Hier had ik na de test het gevoel: hier kunnen rare dingen gebeuren.

  Neen, ik zal zondag niet met José De Cauwer in dezelfde cabine zitten.

  Michel Wuyts

  "Je ziet duidelijk wie thuis over een kapster beschikt"

  We zullen dus animaties van de renners zien, maar er zijn ook cameraatjes die de renners registreren op hun rollen. Dan zul je zien dat sommige mannen in de wind zullen zitten.

   

  Ik bedoel: sommige renners weten dat ze hard zullen zweten en hebben een ventilator op hun aangezicht gezet. Jasper Stuyven zal daardoor met wapperende manen aan de start komen.

   

  Je ziet ook duidelijk wie thuis over een kapster beschikt. Ik verwijs naar Zdenek Stybar, die netjes geschoren is. Dan zie je hoe bij Stuyven, die ophokplicht heeft in Monaco, de manen lang zijn en wapperen in zijn kamer.

   

  Hoe het intussen met mijn baard staat? Ik heb toch al de tondeuse genomen om nog enigszins toonbaar te zijn.

  Michel Wuyts