De Belgische bondscoach die Afrika al vroeg waarschuwde voor corona

  Saintfiet in de Sporza-studio tijdens het WK.

  Terwijl Europa, Azië en Amerika in rep en roer staan door het coronavirus, horen we weinig over Afrika. Tom Saintfiet is bondscoach op het armste continent op aarde en was een van de eersten om daar aan de alarmbel te trekken in de sportwereld.

  Op 10 maart, drie dagen voor de Belgische regering besloot strenge maatregelen op te leggen waardoor onder meer restaurants en cafés dicht moesten, verscheen op de website van BBC een artikel waarin Tom Saintfiet opriep om kwalificatiematchen voor de Afrika Cup uit te stellen.

   

  Saintfiet is bondscoach van Gambia. Zeven van zijn spelers zaten toen al vast door de lockdown in Italië. Saintfiet had snel door dat de hele situatie ernstige gevolgen kon hebben.

   

  "In Europa zag ik het virus rondgaan als een lopend vuurtje", vertelt Tom Saintfiet. "Ik had twee redenen om de Afrikaanse Voetbalbond (CAF) te vragen om de match tegen Gabon niet te spelen. Ik had zelf 7 spelers die in Italië in lockdown zaten, waaronder aanvoerder Omar Colley (ex-Genk)."

   

  "Ten tweede zou het virus zich veel sneller kunnen verspreiden als 300 of 400 Afrikaanse spelers vanuit Europa naar Afrika zouden vliegen voor kwalificatiematchen. Bijna mijn hele elftal speelt in Europa: in Italië, België, Duitsland, Zwitserland, Spanje. Ik zag hoe het in al die landen ontwikkelde."

   

  Ongeveer al de spelers van Saintfiet zitten nog vast in Europa. Vooral wie in Italië zijn brood verdient, zit in een lastige situatie. "Bij Atalanta (een club uit het zwaar getroffen Bergamo) zijn de spelers zonder gezin samengebracht in het trainingskamp buiten de stad. Ze hebben er een kamer en krijgen er eten zodat ze niet naar buiten moeten."

   

  "Bij Sampdoria, waar Colley speelt, hebben ze de spelers naar huis gestuurd. Vooral voor jonge spelers is dit een moeilijke situatie. Vele zitten met serieuze angst en mogen ook niet terug naar hun familie in Afrika. Clubs willen dat niet en als je in Afrika ziek zou worden, dan is de medische voorziening minder goed dan in Europa. Om ze te helpen probeer ik veel contact met ze te hebben. De medische staf van Gambia is ook ingeschakeld om spelers te informeren over wat ze beter wel en niet doen."

  Bij Atalanta zijn de spelers zonder gezin samengebracht in het trainingskamp buiten de stad. 

  "Veel Afrikaanse landen hebben snel gereageerd"

  Uit de officiële cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van afgelopen maandag blijkt dat het Afrikaanse continent voorlopig relatief goed standhoudt tegen het coronavirus. Dat kan te maken hebben met een gebrek aan tests, maar het is volgens Saintfiet ook te danken aan het snel handelen van de overheden.

   

  "Veel Afrikaanse landen hebben accuraat gereageerd. Het is vooral een kwestie van het virus buiten te houden. Zuid-Afrika is relatief zwaar getroffen en daar is een duidelijke link met toerisme."

   

  "In vergelijking met Europa wordt er tussen Afrikaanse landen gelukkig minder gereisd en landen hebben hun grenzen volledig gesloten. In Gambia zijn ook alle restaurants en hotels meteen dicht gedaan."

   

  "Ik ga een politieke uitspraak doen, maar dan is het misschien wel een voordeel als er wat minder democratie is in een land. Vanuit een centraal gezag beslissingen nemen, die goed gevolgd moeten worden is in een crisissituatie dan soms makkelijker dan wanneer iedereen zijn zeg moet hebben en vaak eerst zijn eigenbelang verdedigt."

   

  In Gambia waren er volgens de WHO op 30 maart nog maar 3 gevallen van besmetting bekend en is een persoon gestorven aan het coronavirus. Alle gevallen zouden het gevolg zijn van "geïmporteerde besmetting".