Koen Naert over OS-data: "Opportuniteit om procentjes terug te winnen"

  De 30-jarige marathonloper was voorstander van een uitstel van de Spelen.

  Marathonloper Koen Naert is blij dat er duidelijkheid is over de Olympische Spelen. Die zijn nu van 23 juli tot 8 augustus 2021. "Meteen na het uitstel ging de focus naar dan top te zijn", zegt Naert, die nu in het najaar voor een marathon gaat. Van de lockdown heeft hij mentaal niet veel last: "Ik trainde sowieso al vaak alleen."

  Vorige maandag pleitte Naert nog om het uitstel van de Spelen in De Tribune, dat kwam er een dag later en sinds gisteren kennen we de nieuwe data. "Ik denk dat het voor de atleten heel belangrijk was, dat alles in een stroomversnelling is gekomen. Wij kunnen nu beginnen te herplannen."

   

  "Ik kreeg vaak de vraag: "4 jaar voor niets?" Maar dat was helemaal geen 4 jaar voor niets. Het wordt gewoon een jaartje opgeschoven. Dat het weer in de zomer is, is heel goed voor ons om te weten."

   

  "Nu moeten we de puzzelstukken weer in elkaar leggen. Het is wat zoeken en kijken naar wat, wanneer best wordt ingepland. We hebben natuurlijk heel veel geleerd uit de periode van nu richting 2020. Dingen die zijn misgelopen of nog beter kunnen, kunnen we beter maken richting 2021."

   

  "We moeten het zien als een opportuniteit om de procentjes die we hier en daar laten liggen hebben terug te winnen en om 100 procent te zijn in Tokio 2021."

  Mensen vragen mij: "4 jaar voor niets?", maar dat was het natuurlijk niet.

  Koen Naert

  "Hoogtepunt van jaar wordt nu marathon in oktober wellicht"

  Meteen na het uitstel lagen er al andere plannen op tafel bij Naert: "Ik heb een planning voor dit jaar die in het verlengde ligt van wat we wilden doen. We hebben gekozen voor nog 1 marathon in het najaar."

   

  "Ik had ook graag het EK halve marathon meegedaan in augustus. Maar het is nog maar de vraag of dat zal doorgaan.  Bovendien ben ik daar nog niet voor gekwalificeerd, omdat ik alles op Tokio 2020 had gezet. De vraag is of er nog limietpogingen kunnen komen. Die kans acht ik heel klein."

   

  "Het hoogtepunt van dit jaar verschuiven we dit jaar dan van augustus naar wellicht oktober."

   

  Naert bleef steeds kalm in de onzekerheid rond de Spelen: "Het kon me niet veel schelen - conditioneel en mentaal - of het nu in augustus, voorjaar 2021 of zomer 2021 was. De focus was meteen om top te zijn op het moment dat ze zouden vallen. Dat is goed gelukt."

   De focus was meteen om top te zijn op het moment dat de uitgestelde Spelen zouden vallen. Dat is goed gelukt.

  Koen Naert

  "Beter voorbereiden op te warm weer, dan omgekeerd"

  Er wordt veel gedaan over de hitte en luchtvochtigheid in de Japanse zomer. Om die reden verhuisde de marathon van Tokio naar het noordelijker gelegen Sapporo. Dat blijft zo. Ook hier maakt Naert zich niet druk in.

   

  "Ik ben exact 1 jaar voor de Spelen in Tokio geweest om te voelen hoe de temperatuur was. Ik werk samen met een Japanner, die me vertelde dat hij de verhuis naar Sapporo niet goed begreep, omdat het daar soms even warm kan zijn als in Tokio."

   

  "Ik bereid me alvast voor zoals ik het dit jaar zou gedaan hebben qua warmtestrategie en zo. We moeten niet op onze lauweren gaan rusten omdat we denken dat het in Sapporo plots maar de helft zou zijn. Professor Hespel zegt altijd: "Beter voorbereiden op te warm weer, dan omgekeerd.""  

  "Leuk om veel tijd samen met zoontje door te brengen"

  Hoe gaat Naert om met deze coronatijd, waarbij iedereen in zijn kot moet blijven? "Ik heb een zoontje van 3 jaar, dus ik heb mijn bezigheid. Het is een beetje geven en nemen."

   

  "Ik heb geleerd dat ik voor de lockdown mijn agenda soms iets te vol plande en dat ik iets te veel van mijn rust inboette. Ik heb nu veel minder afspraken en kan focussen op wat echt essentieel is. Dat zal ik moeten meenemen."

   

  "Het is wel heel druk. Mijn vrouw kan gelukkig van thuis werken, maar ze moet zich kunnen concentreren. Ik probeer 1,5 à 2 uur in de voormiddag voor mij te hebben voor mijn eerste training. Mijn tweede training doe ik als haar werkdag erop zit. Het was wat afstemmen in het begin, maar nu hebben we een goed ritme gevonden."

   

  "Ik probeer zo goed en educatief spelend mogelijk bezig te zijn met onze zoon, die niet naar school kan. Het is wel leuk dat we veel tijd samen kunnen doorbrengen."

   

  "Voor mij verandert de lockdown evenwel niet zo veel. Ik train sowieso heel veel alleen, ben veel thuis. Ik ondervind niet zo heel veel nadelen aan de lockdown en heb er mentaal niet veel problemen mee."

  Ik probeer zo goed en educatief spelend mogelijk bezig te zijn met onze zoon, die niet naar school kan. Het is wel leuk dat we veel tijd samen kunnen doorbrengen.

  Koen Naert