• home
 • video
 • pas verschenen

  OFFICIEEL: Olympische Spelen in Tokio zijn van 23 juli tot 8 augustus 2021

  " "

  Yoshiro Mori (l) is de voorzitter van het lokale organisatiecomité Tokio 2020.

  Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en het lokale organisatiecomité Tokio 2020 hebben vanmiddag een akkoord bereikt over de nieuwe data van de Olympische Spelen: Tokio 2020 zal openen op 23 juli 2021 en sluiten op 8 augustus. Vorige week werden de Spelen voor het eerst in vredestijd uitgesteld door de coronapandemie.

  Het Japanse persbureau - het equivalent van Belga voor ons land - wist het op de middag al, maar rond 14u is het nieuws ook officieel gemaakt door het IOC en Tokio 2020. De Uitvoerende Raad van het IOC is daarvoor met spoed bijeengekomen.

   

  Normaal had Tokio 2020 moeten doorgaan van 24 juli tot 9 augustus dit jaar, maar de coronapandemie zorgde voor een uitstel, het eerste in vredestijd.

   

  Er waren heel wat timings mogelijk, onder meer in de lente, maar de nieuwe data zijn gekozen om zo weinig mogelijk conflicten te hebben met de sportkalender in 2021 en om de logistieke uitdagingen van de organisatoren te beperken.

   

  Een taskforce koos voor een gelijkaardige periode om zo veel mogelijk gebruik te kunnen maken van de bestaande plannen.

   

  Het IOC en Japan hielden lang de boot af, maar vorige week dinsdag werd de druk te groot en volgende het nieuws van het uitstel.  Donderdag hield het IOC overleg met de 33 internationale sportfederaties die aanwezig zullen zijn in Tokio, vrijdag werd gesproken met de nationale olympische comités.

   

  Vandaag zijn de nieuwe data een feit. Het persbericht van het IOC geeft de 3 hoofdoverwegingen voor deze beslissing: 1. Om de gezondheid van de atleten en iedereen die betrokken is te beschermen, en om het COVID 19-virus de kop in te drukken; 2. om de belangen van de atleten en de olympische sportbeweging te vrijwaren; 3. de globale internationale sportkalender.

  Paralympische Spelen openen op 24 augustus 2021

  Ook de Paralympische Spelen hebben een nieuwe periode gekregen. Net als de Olympische worden ze met een dag vooruitgeschoven. Ze openen op 24 augustus 2021 en eindigen op 5 september. De Paralympics zouden dit jaar van 25 augustus tot 6 september doorgaan.