OFFICIEEL: Tokio organiseert de Spelen niet in 2020, wel ten laatste in de zomer van 2021

  De Spelen van Tokio vinden plaats in 2021.

  De Japanse eerste minister Shinzo Abe en IOC-voorzitter Thomas Bach hebben overeenstemming bereikt over het uitstel van de Olympische Spelen. Ook de Paralympische Spelen worden verschoven.

  Shinzo Abe heeft vanmiddag telefonisch overleg gepleegd met Thomas Bach.

   

  De vergadering was aangekondigd als een een-tweetje, maar ook Mori Yoshiro, de voorzitter van het organisatiecomité in Tokio, was van de partij, net als de Japanse olympische minister, de gouverneur van Tokio en nog enkele andere hoge omes.

   

  Er stond in volle coronacrisis uiteraard maar één onderwerp op de agenda: kunnen de Olympische Spelen komende zomer nog wel doorgaan in Tokio?

   

  Neen, zo blijkt, want in een "zeer vriendelijke en constructieve meeting" heeft de Japanse premier aan Thomas Bach voorgesteld om de Spelen met (ongeveer/hoogstens) een jaar uit te stellen.

   

  "Momenteel tellen we wereldwijd meer dan 375.000 coronagevallen. Dat cijfer stijgt met het uur. In de huidige omstandigheden en op basis van de informatie waar de wereldgezondheidsorganisatie WHO over beschikt, hebben de Japanse premier en Thomas Bach beslist de Spelen uit te stellen. Ze zullen in 2021 plaatsvinden, ten laatste in de zomer", luidt het bij het IOC.

   

  "De leiders zijn het erover eens dat de Olympische Spelen in Tokio als een baken van hoop overeind blijven en dat de olympische vlam het licht aan het einde van de tunnel kan betekenen. De vlam blijft dus in Japan. Ook de naam "Tokyo 2020" blijft behouden, hoewel de Spelen dus in 2021 zullen plaatsvinden."

  Spelen in zomer? Of maart en april?

  De Olympische Spelen zullen ten laatste in de zomer van 2021 worden georganiseerd. Maar er ligt ook een scenario op tafel om in maart en april de olympische deuren open te zwaaien. Het is afwachten welke periode de voorkeur krijgt van de organisatoren.

   

  "Twee uur na de beslissing om de Spelen uit te stellen is nog te vroeg om een nieuwe datum vast te leggen", zegt IOC-voorzitter Thomas Bach. "Dat is de reden waarom we hadden geschat om vier weken nodig te hebben om de knoop door te hakken. De Olympische Spelen zullen nu een feest worden van de overwinning op het coronavirus."

   

  In maart en april is het wat koeler in Japan, maar volgens Yoshiro Mori, voorzitter van het organisatiecomité, zijn er geen plannen om de olympische marathon weer van Hokkaido naar Tokio te verplaatsen. Als maatregel tegen de hitte was de marathon voor 2020 naar het noordelijke eiland verschoven en die beslissing wordt niet teruggedraaid.

  Ook Paralympische Spelen uitgesteld

  Ook de Paralympische Spelen, normaal gezien van 25 augustus tot 6 september, worden uitgesteld. "De gezondheid moet altijd op de eerste plaats komen en tijdens deze pandemie een sportevenement organiseren is gewoon niet mogelijk", zegt Andrew Parsons, voorzitter van het Internationaal Paralympisch Comité (IPC). "Uitstel was de enige logische beslissing."

   

  Officiële mededeling: