Frank Raes over 5 "traditieclubs" die promoveren: "Lyra was de club van voetbalicoon Filip Joos"

    Frank Raes draait al decennia mee in het Belgische voetbal.

    Een aantal klinkende namen in de lagere afdelingen van het Belgische voetbal hebben afgelopen vrijdag goed nieuws gekregen: ze promoveren na het stopzetten van de competities. Frank Raes duikt in het archief van 5 clubs: Racing Mechelen, Lyra-Lierse, KFC Diest, Heur-Tongeren en KVK Tienen.

    We schoven Frank Raes de lijst van amateurclubs onder de neus die volgend seizoen een reeks hoger mogen spelen. Met zijn jarenlange ervaring pikt hij er als voetbalromanticus 5 uit met een (ver) verleden in eerste klasse.

    "Racing Mechelen, de club van Rik De Saedeleer"

    Te beginnen met Racing Mechelen (promotie van 1e provinciale naar 3e amateur). "De club speelt sinds het begin van de jaren 90 wel niet meer in eerste klasse, maar heeft in het verleden toch iets achter gelaten", weet de ervaren voetbalcommentator.

     

    "Ze verdienen de stempel traditieclub met dank aan hun stadion, hun aanhang en een roemrijk verleden met bestuursleden als Louis Wouters, Frans Meulemans en François De Keersmaecker en een ex-speler als mijn voormalige collega Rik De Saedeleer. De weg terug naar boven is wel nog heel lang."

    "Lyra, de ex-club van voetbalicoon Filip Joos"

    Lyra-Lierse (promotie van 3e amateur naar 2e amateur) is voor Frank Raes een erfgenaam van twee traditieclubs. "Zowel Lierse als Lyra verdienen die naam", vindt hij.

     

    "Lierse met zijn verrassende titel in 1997 en een rist bekende namen. Lyra met zijn geweldig stadion, dat na 102 jaar gesloopt werd. Ik vergeet nog het icoon Filip Joos te vermelden dat bij Lyra speelde en nu Mo Messoudi", glimlacht Raes.

    "Diest heeft dezelfde zebrashirts als Charleroi"

    "Diest, Tienen en Tongeren hebben allemaal in eerste klasse gespeeld, maar hebben wel minder hun stempel gedrukt", gaat Frank Raes voort.

     

    "Van Diest (van 1e provinciale naar 3e amateur) herinner ik me vooral de zebrashirts zoals die van Charleroi nu en twee spelers. Jos Heyligen, die ook een paar keer international was en Jef Van Camp, de wat struise, maar iconische speler van Diest."

    "Tongeren haalde bekerfinale als tweedeklasser"

    "Aan Tongeren (van 3e amateur naar 2e amateur) heb ik leuke herinneringen omdat ze een van de weinige ploegen waren die als tweedeklasser de finale van de beker speelden. Ze verloren uiteindelijk wel in 1974", weet Frank Raes.

    "Tienen was nog kampioen in de oertijd"

    "Tienen (promotie van 2e amateur naar 1e amateur) speelde in de eerste klasse in de oertijd: het seizoen 1936-1937. Het precieze seizoen heb ik moeten opzoeken, het is zo lang geleden", vertelt Frank Raes over de club uit Vlaams Brabant.

     

    "Tienen heeft doorheen de jaren verschillende fusies gekend, en lijkt al lang weg te zijn, maar staat nu het hoogst van deze vijf."

    "Slapende fans wakker maken"

    De huidige coronacrisis is een mokerslag voor het amateurvoetbal. Wisselt Frank Raes zijn romantische voetbalbril in voor een meer realistische, dan vermoedt hij dat diep gewortelde clubs zoals de 5 hierboven wel een voordeel hebben.

     

    "Zulke "traditieclubs" maken iets wakker als ze goed draaien en promotie maken. Ze hebben veel, soms slapende, fans die wakker worden en zijn dan ook financieel aantrekkelijker", weet onze presentator van Extra Time.

     

    "Kijk maar naar wat Antwerp en KV Mechelen hebben meegemaakt. Al zijn die wel in grotere steden gesitueerd. Of moet Racing Mechelen delen met KVM."

     

    "Het financiële blijft sowieso een moeilijk verhaal voor alle amateurclubs. Dus ik begrijp wel de voorzitter van City Pirates Antwerpen, Michel Pradolini, die zich afvraagt waarom er zoveel geld omgaat bij amateurclubs."