Geen kilometerbeperking, maar kopieer de profs niet: "Fiets in lus van 20 tot 30 kilometer"

  Sport in een lus. Dat is de gouden raad van de Sport- en Keuringsartsen (SKA) en Gezond Sporten Vlaanderen (GSV), twee partners van #blijfsporten. De overheid heeft lopers en wielertoeristen dan wel geen kilometerbeperking opgelegd, toch zijn er veel redenen om in je eigen buurt te blijven. "Je kunt makkelijker een binnenweg naar huis vinden."

  De adviezen nog eens op een rij

  • Stippel je route zo uit dat je in geval van nood in 1 uur thuis kunt geraken
  • Nooit langer dan 1 uur stevig doorlopen of -fietsen
  • Gebruik altijd je persoonlijke sportmateriaal (drinkbus, fiets, handdoek…)
  • Sport alleen, samen met huisgenoten of met 1 vriend
  • Hou minstens anderhalve meter afstand
  • Vermijd plekken waar veel andere sporters/recreanten kunnen zijn
  • Rijd niet met de auto naar een plaats om te sporten

   

  Dit advies werd voorgelegd aan en goedgekeurd door de medische experten van Gezond Sporten Vlaanderen en de vereniging van Sport- en Keuringsartsen. 

  Gebruik je gezond verstand en zorg dat je snel weer thuis kan raken

  De overheid had na de vergadering van de veiligheidsraad op 27 maart goed nieuws voor wandelaars, joggers, hardlopers en fietsers. Tegen de verwachtingen in kwam er geen kilometerbeperking. Toch adviseren

  de Sport- en Keuringsartsen en Gezond Sporten Vlaanderen als
  experten in de sportgeneeskunde om niet te ver van huis te gaan en een lus te
  volgen.

   

  "We moeten verplaatsingen maximaal beperken en zoveel mogelijk thuisblijven. Dat is een andere manier om te zeggen dat we het risico op virusoverdracht door livecontact met anderen zo laag mogelijk moeten houden. Als onze overheid buitensporters een "1-1-1-beperking" had opgelegd zoals in Frankrijk – maximaal 1 persoon, niet verder dan 1 kilometer van huis en nooit langer dan 1 uur – dan had dat op veel plaatsen juist tot meer risicocontacten geleid. Bovendien is de overheid terecht bang dat mensen zich letterlijk opgesloten gaan voelen en thuis heibel gaan maken."

   

  "Maar wij herhalen graag nog eens het advies om je wandel-, loop- of fietsroute zo te kiezen dat je altijd binnen een uur thuis zou kunnen geraken, mocht dat nodig zijn. Een wielertoerist kan in een uur 20 tot 30 kilometer openbare weg aan. Dat is dus de maximumstraal van de lus. Daarmee kun je makkelijk een lusvormige rit van 60 kilometer maken. Ook wandelaars en joggers kunnen met een lus nog veel kanten op. Heen en weer kan trouwens ook nog, maar dan zit je sneller aan dat uur om terug te keren en het is saai."

  Een wielertoerist kan in een uur 20 tot 30 kilometer openbare weg aan. Dat is dus de maximumstraal van de lus. Daarmee kun je makkelijk een lusvormige rit van 60 kilometer maken. 

  "Na langer dan 1 uur intensief lopen of fietsen heb je meer kans op virale infectie"

  En er is nog een heel belangrijk advies. "Sport niet te lang", benadrukken de twee organisaties nog eens. "Hoe afstandelijk we ook sporten, er waart een kwalijk virus rond. Dit is niet het moment om je afweersysteem extra onder druk te zetten."

   

  "Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat zelfs matige inspanning al nadelig kan zijn voor je immuniteit als ze te lang duurt. Wandelen is geen probleem, maar als je langer dan 1 uur onafgebroken aan een intensief tempo loopt of fietst, dan heb je tot 14 dagen erna een verhoogd risico op een virale infectie. Dus zo lang corona in het land is, sport niet te lang te intensief."

  De voordelen van sporten in een lus

  • Je respecteert je de richtlijn van de overheid om in eigen buurt te sporten.
  • Bij een probleem (ongeval, materiaalpech, val, verstuiking, insectensteek, medicijn of gsm vergeten, een jengelend kind, dorst, vermoeidheid…) is er een grotere kans dat je nog in een redelijke tijd op eigen kracht thuis raakt of dat een huisgenoot je kan komen depanneren. Je raakt dan niet ver van huis geblokkeerd, hoeft geen beroep te doen op derden, veroorzaakt geen extra besmettingsrisico én je belast de hulpdiensten niet.
  • Ook het omgekeerde geldt: bij een onverwacht probleem thuis, kan de sporter snel terug zijn. Je wilt het bijvoorbeeld als wielertoerist niet op je geweten hebben dat er thuis een probleem opduikt en dat jij 60 kilometer van huis bent. Familie of vrienden mogen immers niet gaan helpen nu.
  • In eigen streek is het risico op moeilijkheden sowieso kleiner: je kunt nauwelijks verloren lopen of rijden, je kent de verkeerssituaties, je weet welke drukke recreatiegebieden je moet vermijden, je vindt makkelijker een eenzaam plekje om uit te blazen, je kunt altijd een binnenweg naar huis vinden.