BOIC blij dat er nu al nieuwe datum is voor de Spelen: "Belangrijk voor atleten"

  De Belgische olympische atleten weten waar ze aan toe zijn.

  Het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité BOIC is tevreden dat er snel een nieuwe datum vastgelegd is voor de Olympische Spelen in Tokio. "Die duidelijkheid is heel belangrijk voor de atleten", klinkt het.

  Na enkele weken van speculatie besliste het Internationaal Olympisch Comité IOC vorige week om de Olympische Spelen van Tokio te verplaatsen van 2020 naar 2021 door het coronavirus. Vandaag maakte het IOC bekend dat de Spelen volgend jaar zullen plaatsvinden van 23 juli tot 8 augustus.

   

  "Voor de atleten is het mentaal heel belangrijk dat er zo snel duidelijkheid is gekomen over die datum", zegt Luc Rampaer van het BOIC. "We zijn tevreden, want zo kunnen ze zich fysiek op een optimale manier voorbereiden en is er geen onzekerheid meer."

   

  Nochtans dacht het BOIC vorige week nog aan Olympische Spelen dit najaar. "Maar al snel bleek dat dat toch heel moeilijk zou worden en bovendien mogelijk gevaarlijk voor de gezondheid van onze atleten", klinkt het.

   

  "Organisatorisch is deze nieuwe datum ook een heel goede zaak voor ons. We kunnen veel van onze voorbereiding voor deze zomer overzetten naar 2021. Er zal natuurlijk nog veel werk zijn. Maar ons voorbereidend werk met betrekking tot belangrijke zaken als het klimaat en de vochtigheid en de verplaatsingen ter plaatse kunnen wel grotendeels overgenomen worden."

  Ook Belgische Paralympisch Comité reageert tevreden

  Ook het Belgisch Paralympisch Comité (BPC) is opgezet met de snelle beslissing van het IOC. "Het IOC had aangekondigd binnen de 4 weken te zullen beslissen, maar we zijn zeer blij dat ze de knoop sneller hebben doorgehakt", aldus Anne d'Ieteren, voorzitter van BPC.

   

  "Nu we de data kennen, kunnen we opnieuw aan de slag met een duidelijke werkagenda. Dat is essentieel om vooruit te kunnen, zowel voor onze atleten, ons personeel en de teams van onze sportfederaties."

   

  "Onze staf kan er nu alles aan doen om van de projecten met betrekkening tot deze Spelen een succes te maken. Het BPC zal alles in het werk stellen zodat de deelname van Paralympic Team Belgium in Tokio een schot in de roos wordt. Onze motivatie is er niet kleiner op geworden."