Expert die Lance Armstrong bijstond in dopingzaak is nu zelf betrapt

    Het Amerikaanse Antidopingagentschap heeft John Gleaves een dopingschorsing van 4 jaar opgelegd. Gleaves is als renner een kleine garnaal, maar opmerkelijk is dat hij als dopingonderzoeker meehielp aan de verdediging van Lance Armstrong tijdens zijn rechtszaak.

    De 36-jarige John Gleaves werd betrapt tijdens het Amerikaans kampioenschap baanwielrennen, op 31 augustus 2019. Hij testte positief op verscheidene metabolieten van oxandrolone en op clomifeen. Hiervoor krijgt hij een schorsing van 4 jaar, die hij meteen aanvaardde.

     

    Gleaves deed als assistent aan de California State University heel wat expertise op op het gebied van sportdoping en bewegingsleer. Daarom werd hij ook door Lance Armstrong ingeschakeld in diens rechtszaak tegen de Amerikaanse overheid, die uiteindelijk uitmondde in een schikking van 5 miljoen dollar.