"De Red Lions zijn en blijven topfavoriet op de Olympische Spelen"

  Zijn de Red Lions in 2021 nog altijd even sterk?

  Het opschuiven van de Olympische Spelen zorgt toch voor wat problemen bij de Red Lions. Wie moet de nationale hockeymannen coachen in Tokio en zijn ze in 2021 nog  topfavoriet? Eddy Demarez doet het voor u uit de doeken.

  McLeod of Van den Heuvel?

  Shane McLeod - de succescoach die de Lions naar olympisch zilver en naar de Europese- en wereldtitel leidde - had een tijd geleden al beslist dat hij in 2021 een sabbatjaar zou inlassen.

   

  Zijn vervanger (wellicht de Nederlander Michel van den Heuvel) staat al te popelen om eind 2020 over te nemen. De opvolger van McLeod heeft al, op enkele punten en komma's na, een overeenkomst met de bond tot de Olympische Spelen van 2024. Het komt er nu op aan een oplossing te vinden om McLeod nauw te laten samenwerken met zijn opvolger.

   

  De Nieuw- Zeelander wil zijn werk namelijk graag afmaken en de Lions blijven coachen tot en met de Spelen van Tokio. Alleen vraagt men zich bij de bond af of twee bondscoaches aan boord houden wel financieel haalbaar is.

   

  McLeod, wiens contract afloopt aan het einde van 2020, moet sowieso een aanpassing van zijn huidige contract krijgen. En, ook niet te onderschatten, er zullen duidelijke afspraken moeten komen over wie exact wat gaat doen en hoe de functies moeten worden ingevuld; En wie is in zo’n constructie uiteindelijk de baas…

   

  Niet dat de spelers een doorslaggevende stem hebben, maar het is duidelijk dat ook zij willen doorgaan met de man die hen de voorbije jaren van succes naar succes heeft geleid, dus met McLeod. Dat wordt een moeilijke klus voor de bond.

  Shane McLeod.

  Wat met de eigen competitie?

  Het is duidelijk dat het resterende programma van de Euro Hockey League (de
  Champions League van het hockey) niet meer zal kunnen afgewerkt worden.

   

  Ook de Pro League (de jaarlijkse competitie met de toplanden) wordt niet hervat voor half mei, zoals oorspronkelijk voorzien was. Dat geeft de nationale competities de ruimte om twee weken langer door te gaan. Voorlopig is die competitie opgeschort tot eind april.

   

  Indien de competitie niet voor half mei kan hernomen worden, dienen zich andere scenario’s aan: annulatie, stopzetting, wel of geen kampioen, dalers… Dat is allemaal nog onduidelijk. 

  Landskampioen Leopold komt pas in actie bij de laatste 8 van de Euro Hockey League.

  EK 2021 wordt moeilijk

  Het uitstellen van de Spelen met een jaar zal ook invloed hebben op de organisatie van het EK van volgend jaar , dat in Nederland doorgaat in augustus. Dat handhaven lijkt onmogelijk, tenzij de Spelen ergens in het voorjaar van 2021 worden gehouden.

   

  Doorschuiven naar 2022 is niet mogelijk, want dat jaar staat al een WK voor vrouwen geprogrammeerd in de zomer. Werk aan de winkel dus voor de internationale kalendermaker.

  Shane McLeod spreekt zijn spelers toe.

  Zijn de Lions in 2021 even sterk?

  En ook, niet onbelangrijk, de sportieve gevolgen van dat jaartje uitstel. De Lions zijn momenteel één van de oudere ploegen bij de wereldtop. Toch denkt niemand van de oudere spelers in de selectie momenteel al aan afhaken voor de Spelen van Tokio.

   

  Ze zijn nog steeds topfit en de honger is zo groot om die olympische titel binnen te halen, dat iedereen met heel veel goesting blijft werken richting Tokio. De Lions zijn en blijven ook de topfavoriet voor het goud, dat zal door een jaar uitstel niet meteen veranderen.

  De Lions zijn en blijven ook de topfavoriet voor het goud. Dat zal door een jaar uitstel niet meteen veranderen.

  Eddy Demarez

  En hoe denken de hockeyspelers er zelf over?

  • Penaltycornerspecialist Alexander Hendrickx: "Onze "Road to Tokyo" wordt wat langer, maar dat maakt de uitdaging des te mooier. Wij blijven ons ding doen."
  • Aanvoerder Thomas Briels: "Een jaar gaat snel voorbij, dus ik denk niet dat er veel jongens zullen zeggen dat ze gaan stoppen. Wij zijn natuurlijk wel een teamsport en wij kunnen gelukkig elkaar nog steunen."
  • Youngster Victor Wegnez: "Ik vind het een correcte beslissing om de Olympische Spelen met een jaar uit te stellen. Er waren nog atleten die zich moesten kwalificeren en voor andere atleten verliep de voorbereiding niet ideaal. Zelf ben ik wel wat droevig. De voorbije 4 jaar heb ik elke dag aan Tokio gedacht."