Het jaar van het verschil voor Felix en Van Niekerk? "Hoop" vs. "Extra kans"

  Van Niekerk verraste in Rio 2016 met een WR, Felix is de meest gelauwerde atlete in de atletiekgeschiedenis.

  De Amerikaanse sprintvedette Allyson Felix en de Zuid-Afrikaanse verrassing van Rio 2016 Wayde Van Niekerk zijn een jaartje langer olympisch kampioen. Voor Felix, al ietsje ouder (34), net iets meer vervelend dan voor Van Niekerk, die lang geblesseerd was en nu nog wat meer tijd heeft om zich voor te bereiden.

  Felix: "Hoop nog steeds op dat olympische podium"

  Felix wordt al een dagje ouder, maar blijft ondaks het uitstel van de Spelen ambitieus. "Ik weet niet wat de toekomst brengt, maar mijn doelen zijn niet veranderd. Ik hoop nog altijd opnieuw van de ervaring te kunnen proeven om weer op dat (olympische) podium te kunnen stappen", zegt ze in het Amerikaanse blad Time.

   

  Felix draait al 16 jaar mee op het hoogste niveau. Op haar indrukwekkende erelijst prijken onder meer 6 gouden olympische medailles en 13  wereldtitels. Ze is de meest gelauwerde vrouw uit de atletiekgeschiedenis.

   

  Dat de Spelen vanwege het coronavirus worden uitgesteld, noemt Felix een grote ontgoocheling maar ze heeft er ook begrip voor. "Vandaag voel ik mij alleen, geschrokken en erg onzeker. Op een dag als vandaag is het moeilijk om niet te denken aan wat had kunnen zijn."

   

  "Maar we moeten dit aanvaarden en we mogen de hoop niet verliezen. Vandaag is alles onzeker, we staan tegenover enorme uitdagingen. Als wereld moeten we een manier vinden om verder te gaan en we mogen onze stoute dromen niet loslaten", aldus Felix.

  Vandaag voel ik mij alleen, geschrokken en erg onzeker. Op een dag als vandaag is het moeilijk om niet te denken aan wat had kunnen zijn.

  Allyson Felix

  Van Niekerk: "Meer tijd om me voor te bereiden"

  Een andere atletiekvedette, Wayde Van Niekerk, laat weten het spijtig te vinden dat de Spelen (maximum) een jaar later zullen doorgaan. Maar de Zuid-Afrikaan bekijkt het positief. Hij heeft nu namelijk een langere voorbereidingsperiode na een langdurige blessure.

   

  Van Niekerk verraste vriend en vijand op de Spelen van Rio 2016 door het wereldrecord op de 400m van Michael Johnson uit 1999 (43"18) te verpulveren met een toptijd van 43"03. Een serieuze knieblessure in oktober 2017 zorgde ervoor dat Van Niekerk sindsdien niet al te veel meer op de piste vertoefde. De afgelopen maanden maakte hij pas zijn comeback.

   

  "Ik probeer het positieve te zien in de situatie", vertelt Van Niekerk bij de Zuid-Afrikaanse krant Daily Maverick. "Ik bezie het meer als een extra kans: tijd om me voor te bereiden op de Spelen en meer tijd om te investeren in mijn carrière."

   

  "Ik krijg meer tijd om ervoor te werken en om nog beter in vorm te zijn. Het is misschien niet voor dit jaar, maar de Spelen zullen uiteindelijk wel doorgaan. Dit is een nieuwe kans voor ons als atleten om ons talent te tonen."

  Herbekijk "Wereldrecord" met Maarten Van Gramberen over de 400m van Wayde Van Niekerk

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.