De druk wordt nu wel zeer groot: ook Amerikaans Olympisch Comité wil Spelen uitgesteld zien

  Tokio 2020 staat steeds meer onder druk.

  De Amerikanen hebben hun standpunt ingenomen over de organisatie van de Olympische Spelen: de VS wil dat het grootste sportevenement ter wereld naar een latere datum verschoven wordt.

  Het Amerikaans Olympisch en Paralympisch Comité heeft een kleine 2.000 sporters onder zijn koepel ondervraagd over de handhaving van de Spelen.

   

  65% van hen antwoordde dat hun voorbereiding op Tokio door de verspreiding van het coronavirus absoluut niet verloopt zoals het zou moeten.

   

  Zelfs als de gezondheidstoestand binnenkort zou verbeteren, zou het zinloos zijn om aan de datum van Tokio 2020 vast te houden, besluit het Amerikaans Comité, een zwaargewicht binnen de olympische familie.

   

  "Het is meer dan ooit duidelijk dat het uitstel van de Spelen het beste is. We moedigen het Internationaal Olympisch Comité aan om alle nodige maatregelen te nemen opdat de Spelen voor alle deelnemers onder gezonde en eerlijke omstandigheden kunnen plaatsvinden", zeggen de Amerikanen.

  Tweet van Amerikaans comité:

  Vandaag weer overleg tussen IOC en Japan

  Een paar uur voor deze oproep van de Amerikanen had Dick Pound, voormalig voorzitter van het Wereldantidopingagentschap WADA en nog altijd huidig IOC-lid, gezegd dat het IOC de Spelen effectief zal uitstellen, wellicht naar 2021.

   

  Zoals bekend: Tokio 2020 zou komende zomer plaatsvinden van 24 juli tot 9 augustus, maar die datum lijkt met de dag minder realistisch.

   

  Het IOC heeft zichzelf in het weekend 4 weken gegeven om te beslissen over de datum van Tokio. Vanochtend staat alvast een videoconferentie gepland tussen de Japanse premier Shinzo Abe en IOC-topman Thomas Bach.