"Geen Giro is erg voor Evenepoel, maar voor Van Avermaet is deze situatie veel erger"

  Remco Evenepoel moet zijn debuut in een grote ronde nog even uitstellen.

  In onze Facebook Live beantwoordde wielercommentator José De Cauwer alle vragen over de impact van het coronavirus op de wielerwereld. Uiteraard was de afgelasting van de Giro een gespreksonderwerp.

  "Voorlopig zijn die zware hoogtestages van Van Avermaet & co voor niets geweest"

  Remco Evenepoel zou dit jaar met de Giro zijn allereerste grote ronde rijden, maar het coronavirus gooit roet in het eten. De Ronde van Italië wordt uitgesteld. Een surfer vroeg of Evenepoel nu dan maar in de Tour moet starten?

   

  De Cauwer: "Misschien is de Vuelta ook wel een mogelijkheid voor hem. Natuurlijk had Remco de Giro graag gereden. Het is grote pech voor hem dat hij niet kan starten, maar hij is jong en krijgt nog heel veel kansen."

   

  "De afgelastingen van de wielerkoersen zijn eigenlijk nog veel erger voor iemand als Greg Van Avermaet. Die ziet misschien wel een heel wielervoorjaar aan zijn neus voorbij gaan."

   

  "Mannen als Van Avermaet zitten al sinds november op een berg te trainen. Ze gaan elke avond met honger slapen en staan elke ochtend op de weegschaal om te kijken of hun gewicht nog goed is. Ze hebben hun families heel lang moeten missen. Voorlopig is dat allemaal voor niets geweest. Dit is een ongekende situatie die hopelijk niet meer zal voorkomen."

  (lees voort onder de foto)

  Remco Evenepoel ging vandaag trainen met Iljo Keisse (hier op de foto). Maar tot zijn grote frustratie niet voor de Giro.

  "Het makkelijkste zou zijn om te zeggen: wat voorbij is, is voorbij tot volgend jaar"

  Kan de Giro überhaupt nog gereden worden dit jaar?

   

  "Dat zal heel moeilijk worden, omdat er gewoon te weinig dagen zijn in een jaar. Men spreekt er nu over om Milaan-Sanremo in oktober te rijden en de Giro in november. Maar eerlijk: dat gaat niet."

   

  "Je kan moeilijk de datums van andere organisatoren gaan afpakken. Ik denk dat het makkelijkste zou zijn om te zeggen: wat voorbij is, is voorbij. Als een datum waarop oorspronkelijk een koers gereden zou worden verstreken is, dan spreken we over die koersen niet meer tot volgend jaar. Hoe jammer dat ook is."

  Je kan moeilijk de datums van andere organisatoren gaan afpakken in het najaar.

  José De Cauwer

  Herbekijk hier de Facebook Live met José De Cauwer: