Bart Swings na seizoen vol hoogtes en laagtes: "Moet me aan mijn plan houden"

  Bart Swings stak de wereldbeker massastart op zak.

  Met de eindzege in de Wereldbeker massastart heeft Bart Swings een punt gezet achter zijn schaatsseizoen. Hoe kijkt hij er zelf op terug en wat moet/kan er nog beter?

  "Het was een seizoen met hoogtes en laagtes", vat Bart Swings zijn schaatswinter samen. "Ik ben uiteraard heel blij met de hoogtes. Ik heb voor het eerst een titel op het ijs behaald (goud op de massastart op het EK). Dat was een speciaal moment."

   

  "Ik was ook goed begonnen aan het seizoen en dacht toen: hier kan ik op voortbouwen en in het tweede deel kan ik mijn niveau wel opkrikken. Maar dat bleef achterwege."

   

  "Ik wou te veel veranderen, omdat ik op de 1.500 en 5.000 meter een hoger niveau wou halen. Hierdoor begon ik technisch wat te rommelen, waardoor ik te weinig basistechniek had toen het WK van start ging."

   

  "Ik moet streng voor mezelf zijn. In het verleden was dit ook al eens voorgevallen en dit mag niet meer gebeuren. Dat is het voornaamste inzicht van dit seizoen: ik moet volgend jaar een gestructureerd plan in verband met mijn techniek hebben, waar ik me aan moet houden. Ik mag niet te veel veranderen. Als ik mijn eigen techniek in orde krijg, kan ik heel hard gaan."

  Ik wou te veel veranderen aan mijn techniek en hierdoor begon ik wat te rommelen.

  Bart Swings

  "Op Spelen van Peking ga ik vol voor goud"

  Swings zal zich de komende jaren, vooral met het oog op de Spelen van Peking 2022, blijven focussen op de massastart. "In Pyeongchang heb ik daarop zilver gehaald, in Peking ga ik vol voor goud."

   

  "Op de andere afstanden werd ik toch ook 3 keer 6e, maar ik ben ervan overtuigd dat ik ook daar hoger kan mikken. Soms voelt het goed, maar ik ben nog niet consistent genoeg."

   

  Peking wordt wellicht ook niet het laatste kunstje van de 29-jarige Swings. "Ik zie me erna niet meteen stoppen. Ik sport te graag, geniet ervan competitief te zijn, mijn grenzen te verleggen."